Fotbalul este condiţionat de ridicarea stării de urgenţă

13 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Nicolae Gavrea

La nivelul Federaţiei Române de Fotbal se fac tot felul de scenarii vizavi de repornirea campionatelor, însă nimic nu este sigur, având în vedere că vârful pandemiei nu a fost atins încă în ţara noastră.

Răzvan Burleanu (foto), preşedintele FRF, vorbeşte acum despre trei posibile date la care campionatele s-ar putea relua, cât şi despre obiectivele Grupului de Lucru format pentru a fi dedicat situaţiei COVID-19. Cert este că dacă starea de urgenţă nu va fi ridicată, atunci nici fotbalul nu va reîncepe. Burleanu a spus şi câteva date la care s-ar putea încheia actualul sezon, în funcţie de mai multe scenarii.
Preşedintele FR Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat: ”Acum lucrăm pe mai multe scenarii, de reluare graduală a competiţiei: 27 mai, 3 iunie şi 13 iunie. Avem trei obiective pe care vrem să le avem în vedere. Primul este sănătatea tuturor celor implicaţi. Al doilea e legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor. Al treilea este dorinţa ca orice decizie să facă cea mai mică nedreptate pentru cele implicate. La Liga 1 mai sunt opt etape din play-off şi 12 din play-out. În Liga 2 şi Liga 3 mai sunt 14 etape şi mai avem Cupa României şi barajele de promovare în Liga 1. Acum lucrăm pe mai multe scenarii, de reluare graduală a competiţiei: 27 mai, 3 iunie şi 13 iunie. Toate cele 53 de competiţii din România se vor amâna până la ridicarea stării de urgenţă. Vorbim cu Ministerul Afecerilor Interne ca să vedem dacă se ridică anumite restricţii la începutul lunii mai. Dacă începem pe 27 mai, finalizăm competiţiile interne pe 28 iunie. Dacă începem pe 13 iunie înseamnă că vom comunica echipele care merg în cupele europene pe 15 iulie, iar barajul pentru Liga 1 se va juca pe 1 august. UEFA nu ne-a zis că 3 august e termenul limită pentru terminarea campionatului. Acum avem ca termen data de 30 iunie. Nu poate fi 3 august, pentru că anumite ţări trebuie să termine competiţiile mai târziu”, a declarat Răzvan Burleanu.
În cazul în care reluarea campionatelor nu va avea loc cel târziu în luna mai, atunci Răzvan Burleanu prevede un scenariu de coşmar, cu maximum 14-16 cluburi profesioniste în primele două ligi. Totodată, şeful de la FRF susţine că nu ia în calcul îngheţarea competiţiilor până nu vor fi epuizate toate scenariile.
”Dacă e să vorbim de impactul financiar, cele mai puternice campionate, preconizează pierderi între 20 şi 25 la sută dacă nu se vor relua campionatele. Asta preconizez că va fi şi la Liga 1 dacă nu vom începe mai devreme de iunie. Îmi e teamă că dacă nu reluăm campionatul cel târziu în luna mai, nu mai găsim 14-16 cluburi profesioniste în primele două ligi. Impactul acestei crize poate fi dincolo de cel mai crunt coşmar. Chiar dacă unele se vor salva, vor fi afectate în următorii ani. Ăsta e scenariul cu care lucrăm acum, dacă nu reluăm competiţia cel mai târziu în luna iunie. Impactul este unul uriaş. Suntem într-o permanentă discuţie cu LPF, AFAN, cluburi şi cu Asociaţiile Judeţene. Luând în considerare toate aspectele, spun că nu vom susţine îngheţarea competiţiilor până nu vom epuiza toate variantele. Fotbalul trebuie să-şi desemneze câştigătorul pe teren. Obiectivul este salvarea cluburilor. Doar aşa ne putem asigura că vom avea aceleaşi locuri de muncă în viitor”, a mai spus Burleanu.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Tenisul de câmp, tot mai afectat de pandemia de coronavirus

Tenisul pare a fi sportul cel mai afectat de pandemia de coronavirus. Dacă pentru reluarea fotbalului se vorbeşte chiar şi...

Personalul medical din Deva, cazat la Hotelul Sarmis pe perioada stării de urgenţă

Prefectul de Hunedoara a solicitat conducerii Consiliului Judeţean să găsească spaţii de cazare pentru cadrele medicale de la spitalul devean,...

Lovitură pentru bătrânii de la centrul din Orăştie

Lovitură grea pentru bătrânii de la Complexul pentru Vârstnici din municipiul Orăştie.

Închide