ActualitateFlash

Fondul anual de salarii al Serviciului Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân depăşeşte două milioane de lei. În loc de ocrotirea maidanezilor, au cheltuit banii ca să eutanasieze mii de câini!

Sorina Popa

Şoc privind Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân. Serviciul riscă să se desfiinţeze, după ce Curtea de Conturi a interzis Consiliului Judeţean să mai finanţeze Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân.

Şi maidanezii emigrează, nu-i aşa?
Consiliul Judeţean asigura aproximativ 85 la sută din finanţarea Serviciului respectiv, iar în aceste condiţii se pune serios problema dacă va fi continuată activitatea aici. Din 2012, de când a fost înfiinţată ADI pentru câinii comunitari, nu cred că s-au întâmplat lucruri interesante, decât că au fost cheltuiţi foarte, foarte mulţi bani, bani ai noştri, ai hunedorenilor.
De ce spunem asta? Cei care lucrează la acest serviciu se tot bat cu pumnul în piept că nu mai avem aşa de mulţi câini maidanezi pe străzile judeţului. Nu ştim dacă acest lucru se datorează exclusiv serviciului cu pricina, pentru că sunt şi multe adăposturi private de câini şi multe animale iau calea străinătăţii, fiind adoptaţi de familii occidentale. Pentru că şi maidanezii emigrează, nu-i aşa?

Peste 1.600 de câini eutanasiaţi într-un an
MESAGERUL HUNEDOREAN a solicitat directorului executiv al ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân, Adrian Cioran, câteva date referitoare la activitatea acestui serviciu. Iată ce am aflat.
Că serviciul are opt adăposturi pentru câinii fără stăpân, la Deva, Hunedoara, Brad, Simeria, Călan, Orăştie, Petroşani şi Uricani. În toate acestea se aflau, ieri, 368 de animale. Doar în anul 2018, cei de aici au eutanasiat 1.649 de câini. Vă daţi seama ce măcel? În ce condiţii au fost animalele omorâte? Directorul Adrian Cioran susţine că patrupedele au fost eutanasiate cu respectarea legii. Totuşi, aşa cum îi spune numele, serviciul este pentru ocrotirea animalelor, nu pentru eutanasiere. Cioran spunea în 2017 că „ocrotirea animalelor fără stăpân se realizează prin acţiuni specifice de capturare, cazare în adăposturi, mediatizarea acţiunilor noastre în vederea adopţiilor (n.r. nu am văzut o asemenea mediatizare), vaccinări, sterilizări“. Cu toate acestea, numărul adopţiilor canine este foarte mic de la aceste adăposturi, iar unii se plâng că sunt şi foarte greoaie. Debandada şi sifonarea banilor la ADI pentru câini au fost în repetate rânduri criticate de presa locală. Însă, autorităţile locale şi judeţene nu au reuşit să pună capăt acestor scurgeri de bani din bugetul hunedorenilor. Cele 50 de primării care fac parte din ADI –Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân nici nu au un serviciu specializat, cotizând ilegal, în fiecare an din 2012 încoace, la această asociaţie. Iar primarii este posibil să fie buni de plată când li se vor pune în cârcă finanţările ilegale pentru „ocrotirea câinilor fără stăpân“.

Ce se va întâmpla cu animalele?
Să mai spunem că Asociaţia are 56 de angajaţi. Fondul de salarii pentru anul trecut a fost de 2.243.260 de lei. În 2017, CJ Hunedoara a cotizat cu 2.000.000 de lei, în 2018 cu 2.300.000 de lei, iar în acest an, cu 2.900.000 de lei. De precizat că suma pentru 2019 a ajuns parţial la ADI pentru câini, iar acum reprezentanţii Asociaţiei dau din colţ în colţ, pentru că nu mai au de unde să dea suma înapoi, deoarece au cheltuit-o deja. Întrebarea care se pune acum este ce se va întâmpla cu animalele din cele opt adăposturi?
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, spune că anual primăria plăteşte 180.000 de lei la Asociaţia respectivă şi că în adăpostul din Hunedoara sunt 26 de animale în prezent. „Iubesc animalele şi dacă trebuie vom mări cotizaţia“, a afirmat primarul Dan Bobouţanu. La rândul său, primarul comunei Ilia, Marius Omotă, susţine că plăteşte anual aproximativ 10.000 de lei către ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân. „Nu putem achita mai mult şi mai mult ca sigur ne vom retrage din această asociaţie. Nu avem bani pentru iluminatul public, pentru alte cheltuieli absolut necesare, aşa că ne vom retrage”, a afirmat Marius Omotă.
În final rămân de pus câteva întrebări. În condiţiile în care Consiliul Judeţean nu va mai putea finanţa serviciul respectiv, iar primăriile vor avea şi ele probleme la acest capitol, ce se va întâmpla în continuare? ADI Serviciul pentru ocrotirea animalelor fără stăpân va fi desfiinţat? Dacă da, cine va prelua cele opt adăposturi aflate în funcţiune? Primăriile din localităţile respective? şi ce se va întâmpla cu maidanezii din celelalte localităţi ale judeţului? Sunt întrebări al căror răspuns va trebui să-l dea autorităţile publice judeţene şi locale.

4 comentarii la „Fondul anual de salarii al Serviciului Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân depăşeşte două milioane de lei. În loc de ocrotirea maidanezilor, au cheltuit banii ca să eutanasieze mii de câini!

  • Astia cu protectia animalelor, luati cainii acasa daca sunteti atat de afectati ca-i eutanasiaza, nu doar latrati prin ONG-uri . Se stie cati bani papati voi cu asa-zisa protectie a maidanezilor. Sau transformati-va in chinezi si-i haliti, sa nu moara degeaba.

  • hai sa te eutanasiam si pe tine ce zici, scapam lumea de un maidanez

  • Bănuiesc că orice frizer sau ospătar din lumea asta ar fi scris un articol mai obiectiv, care să nu-i dezinformeze atât de rău pe cititorii Mesagerului Hunedorean.
    Pentru cititori, dar și pentru dvs. și pentru cei care vă trag cu cheia și comandă acest gen de dezinformări, vă precizez următoarele:
    1. Eutanasiile făcute de această asociație sunt efectuate în cel mai legal cadru posibil. De altfel, directorul asociației v-a furnizat ieri și date despre acest cadru legal, doar că nu ați binevoit să citiți acele legi, fiind probabil ocupată cu scrierea acestei mizerii de articol… Dacă ați fi citit și informațiile despre cadrul legal, ați fi aflat că nu este vorba despre nici un măcel (așa cum susțineți, total neinformată și nedocumentată, în articol).
    2. Eutanasia într-un cadrul legal, este un act medical veterinar care se practică în toată lumea, chiar și în acele „adăposturi private” pe care le lăudați. Ipotetic, dacă ați conduce un adăpost pentru câini, ce ați face cu acei câini bătrâni și bolnavi, care nu vor să emigreze?
    3. Consiliul Județean nu a asigurat nici un 85% din finanțare. În anul 2017, cei 2000000 lei au asigurat o finanțare de 60%, iar în anul 2018, cei 2300000 lei au asigurat aproximativ 65% din finanțarea asociației. Aveți toate datele, este o problemă de matematică elementară, poate veți reuși să vă convingeți… Dar, până atunci… și minciuna este vorbă, nu?
    4. Dintre toate informațiile trunchiate și scoase din context prezentate în acest articol, paradoxal, dar ați nimerit una care este 100% reală: aveți perfectă dreptate, din țara asta chiar și câinii fără stăpân emigrează! Pentru că țara este condusă de tot felul de frizeri și de ospătari, care nu au nimic în comun cu adevărata politică și cu interesul cetățeanului. Din nefericire, până când minciuna, impostura și incompetența vor continua să fie ridicate la rang de mari virtuți, nici nu se va schimba nimic în această țară…
    5. Atunci când un șofer nu respectă legea, el este pe loc și destul de corect pedepsit, simțind aceasta de la propriul buzunar și până la cazier. Dar ce ne facem cu cei care ne manipulează în presă, scriind articole la comandă? Pe ei cine îi pedepsește? Cine îi… „eutanasiază”?!

  • Stimată doamnă Sorina Popa,
    Ar mai fi câteva aspecte de precizat:
    1. Atunci când veți deveni o ziaristă adevărată, am certitudinea că veți scrie și despre miile de adopții pe care această asociație le-a intermediat. Poate veți scrie chiar și despre miile de tratamente medicale efectuate în cadrul asociației… cine știe? Poate!
    2. Pro memoria: în data de 2 septembrie 2013, în București, copilul Ionuț Anghel în vârstă de 4 ani a murit în urma multiplelor mușcături provocate de o haită de câini. Este fantastic cum, persoane care acum se pretind a fi mari cunoscători în domeniu (dar contestă fiecare măsură legală luată, vorbind despre „măcel” când de fapt este vorba despre aplicarea legii), atunci au tăcut într-un mod jenant, iar populația scandalizată în urma morții copilului din București a fost singura care a cerut o lege clară și aplicabilă pentru câinii fără stăpân, așa cum aveau de foarte mulți ani toate statele cu care ne place să ne comparăm când vine vorba de civilizație și nivel de trai.
    3. Bănuiesc că fiecare ziarist serios, fiecare persoană care activează în media s-a gândit cel puțin o dată în viață la premiul Pulitzer, la cum i-ar sta cu acel trofeu în mână… Pot să vă asigur, stimată doamnă, că sunteți atât de departe de acest premiu, încât și dacă va îngheța Iadul și vor mai trece apoi câteva milioane de ani, și tot nu veți avea ocazia să primiți această distincție…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura