Folosirea excesivă a antibioticelor duce la creşterea infecţiilor nozocomiale

Natalia Bumbac

Numărul infecţiilor nozocomiale din spitalele hunedorene a crescut în anul 2016 de patru ori, comparativ cu anul 2013. Datele au fost furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara cu ocazia celei de-a X-a ediţii a Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (ZEIA).
De altfel, autorităţile din sănătate arată că folosirea excesivă a antibioticelor este una dintre principalele cauze care duc la creşterea rezistenţei infecţiilor, îndemnând la o folosire judicioasă a acestor produse medicamentoase, prin intermediul unei campanii de informare. Campania are ca temă: „Administrarea antibioticelor – întotdeauna precedată de o recomandare medicală”.
„ZEIA ţinteşte prudenţa în utilizarea antibioticelor, singurul mod de a frâna dezvoltarea alarmantă a rezistenţei la antimicrobiene – inamic major al sănătăţii publice mondiale”, a transmis DSP Hunedoara. Utilizarea prudentă a antibioticelor va „împiedica infecţiile comune şi leziunile minore să ucidă iară şi în viitorul apropiat”, au subliniat autorităţile din sănătate.
Conform DSP Hunedoara, în anul 2013 au fost înregistrate 25 de cazuri de infecţii nozocomiale, în 2014 – 26, în 2015 – 35, iar în 2016 – 98 de cazuri. De asemenea, sunt în creştere cazurile de bronhopneumopatie cronică obstructivă, de la 843 de cazuri noi şi 11.747 rămase în evidenţă în 2013, la 1.247 de cazuri noi şi 12.152 rămase în evidenţă îm 2016. O scădere a numărului de cazuri rezistente la antibiotice se înregistrează la tuberculoză, de la 280 în 2013, la 185 în 2016.
Astăzi, începând cu ora 11.00, se va organiza un simpozion dedicat ZEIA, la sediul Serviciului Public Local de Asistenţă Socială, aparţinând Primăriei municipiului Orăştie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ziua Naţională, sărbătorită la Teliucu Inferior în centrul comunei

La 1 Decembrie, comunitatea din Teliucu Inferior va sărbători cu fasole şi cârnaţi şi va ciocni câte un pahar de...

Primăria din Sarmizegetusa se pregăteşte de iarnă

Primăria din comuna Sarmizegetusa a depus prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor, un proiect ce urmăreşte achiziţionarea unui

Gold Age, un nou azil familial în municipiul Hunedoara

Vineri, în municipiul Hunedoara s-a deschis un azil familial, un concept nou privind îngrijirea bătrânilor. Noul centru, denumit Gold Age,

Închide