Sport

Florin Maxim a spus totul în Castelul Corvinilor. Are șanse Corvinul să promoveze?

Hunedoara respiră iar fotbal! Și vi­sează frumos la duelurile cu FCSB, Dinamo sau Rapid din prima divizie. Corvinul a renăscut, iar orașul nu mai e vizitat doar pentru Castelul lui Iancu de Hunedoara. Lumea află iar, după ani de zile, că există Corvinul. De la „gașca” minune a lui Mircea Lucescu, de acum mai bine de patru decenii, acest oraș n-a mai vibrat pentru fotbal ca acum.

Încredere
Antrenorul Florin Maxim (42 de ani) visa și el, în urmă cu două sezoane, la momentul când va pregăti Corvinul în SuperLigă. Mai tânăr atunci, cu mai puțină experiență, a trecut printr-un moment cheie. A ratat o promovare după aproape doi ani fără eșec. A pierdut chiar la baraj! A primit încredere din par­tea conducerii și a readus trupa arde­leană în „B”. Iar după o ediție de campio­nat de acomodare, fără drept de promo­vare, pentru stagiunea ce urmează s-au făcut planuri mari.
Tehnicianul hunedorenilor a acceptat imediat dialogul cu iAMsport.ro. Tot în Castelul Corvinilor, tot în sala în care în urmă cu doi ani visa la Liga 1. A pus acum, pe lista de dorințe, și Cupa României, Corvinul fiind calificată în fazele su­perioare. Îmbrăcat elegant, cu pinul cu sigla echipei agățat de gulerul sacoului, Maxim s-a descris reporterilor iAMsport.ro.

– Domnule Maxim, povesteam în urmă cu doi ani tot aici, în Castelul Corvinilor, și îmi ziceați că visați la ziua când veți antrena echipa în prima ligă. Azi sunteți în Liga 2, lider, însă nu aveți încă drept de promovare. Cum e?
– Credeam și cred în acest vis. De asta muncim. Și anul trecut, pe care l-aș împărți în două, a fost foarte bun. Prima parte a anului a fost cea cu meciurile de baraj, cu o încărcătură foarte mare, pe noi, pe suporteri. Ne doream mult pro­mo­varea! Am reușit să promovăm, am mers pe continuitate, drept dovadă nu­cleul echipei e încă la Hunedoara. Cred că și anul acesta putem produce o surpriză! Vă zic sincer că noi nu suntem surprinși de locul ocupat și de rezultate. Jucătorii de aici și-au ridicat nivelul de la an la an. Cred în potențialul lor. Anul viitor vom avea drept de promovare. Vrem să ducem Corvinul în Liga 1!

– Deci e clar, Corvinul va avea drept de promovare?
– Din câte știu eu, da! S-au făcut toate demersurile.

Thrillerul cu FCSB a fost momentul-cheie
– Ce are special acest nou proiect Corvinul?
– O istorie în spate! Discutam despre numele care s-au perindat pe aici… E un club cu suporteri, cu istorie, vin din ce în ce mai mulți oameni la meciuri. Nu e ușor să strângi 3-4 mii de oameni o partidă în Liga a 3-a, iar acum avem cea mai mare medie de spectatori în divizia secundă. Cred că i-am adus și prin jocul nostru, prin rezultate. Suporterii din România sunt de rezultat. Au venit alăuri de noi, trebuie să-i ținem aproape.

– Cum era Hunedoara când ați venit și cum e azi?
– Orașul suferea. Corvinul nu se numea Corvinul, era CS Hunedoara. Fanii nu ve­neau la stadion. Galeria era împărțită. Nu agreau ideea de CS Hunedoara. Au venit până la urmă alăuri de noi. S-a adus bran­dul acasă. Lumea a început să vină aproa­pe de noi. Au mai fost încercări de a adu­ce Corvinul în prim plan, dar nu s-a reușit.

– Când a fost declicul, momentul care a atras lumea?
– Cred că acel meci cu FCSB, din Cupă. Când efectiv lumea a plecat foarte încrezătoare de la stadion, că se pot face lucruri frumoase și la Hunedoara.

„Meciul de la Baia Mare l-am revăzut de mai mult de 50 de ori”
– Ați fost invincibil doi ani, dar ați pierdut fix meciul care conta, la barajul din vara lui 2022. Ce v-a învățat acel eșec?
– Acea înfrângere s-a produs exact când nu voiam. Pentru mulți acel an a fost eșuat. Cumva ne-a întărit. Cumva poa­te și noi ca staff ne-am văzut invin­cibili. Deși în tur câștigasem 1-0 abia în minutul 88. Ca joc, aveam speranțe că putem promova la Baia Mare. Presiunea era oarecum pe ei. Am început bine returul, dar mingea n-a intrat în poartă. M-a dominat acel meci un an de zile. L-am revăzut de peste 50 de ori. Am luat golurile pe ce am discutat cu jucătorii. Am învățat să fim mai precauți. Așa a fost să fie, n-a fost să promovăm la Baia Mare, ci abia peste nu an, la Hunedoara, pe un stadion plin.

– „Am revăzut acel meci de 50 de ori”. N-ați înțeles cum ați pierdut?
– M-am uitat și la greșelile individuale. La greșeli de poziționare. Știam tot, cum execută cornere, tot, tot. Iar noi fix așa am primit golurile, inclusiv din corner. Am spus că am revăzut meciul de 50 ori, dar cred că a fost de mai multe ori.

– Îl știți pe de rost!
– Știu, știu! Cred că așa a fost să fie!
N-am ce să îmi mai reproșez. Sunt mo­mente peste care trebuie să treci.

– Ce fel de echipă aveți?
– Îmi place să cred că echilibrată. Avem mulți tineri. Avem un Manolache pe linia de fund, născut 2000, Iacob la fel, interul e 2001, mijlocașul central tot 2001. Avem un lot tânăr, dar matur ca ex­pri­mare. În această pauză de iarnă am jucat 8 amicale și am dat dovadă că știm să controlăm jocurile.

– În acest sezon, în care nu puteți promova, ce urmăriți?
– De motivat nu cred că e cazul. Toată lumea mă întreabă asta. Sunt jucători profesioniști, cresc de la meci la meci. În play-off ai șansa să ai niște meciuri bune, cu primele 6, iar aici intervine orgoliul. Vrem să consolidăm echipa. Să vedem unde suferim, dacă suferim. Deviza mea e să gândesc meciul următor. Chiar dacă îmi plac planurile pe termen mediu și lung, important e cel mai apropiat meci. Motivația trebuie să vină din interior, nu din filmulețe motivaționale.

„La noi nu se bea nici un strop de alcool! E o păcăleală dusă la nesfârșit”
– Florin Maxim e un fost fundaș, echipele antrenorului Maxim cum sunt?
– Îmi place să cred că ofensive. Am în­ceput fotbalul ca jucător ofensiv, ca aripă stângă. Am fost retras de nevoie de domnii Cristoloveanu și Boingiu la o se­lec­ție la lotul național. Jucam 3-5-2, am încercat ca fundaș lateral și așa am reușit să mă transfer la Steaua și să joc în Divizia A. Îmi place jocul ofensiv, dar să și avem un echilibru în momentul în are atacăm. Să știm ce avem de făcut dacă pierdem mingea. Antrenamentele sunt însă 70% ofensiv și 30% defensiv.

– Cât s-au schimbat metodele față de perioada în care erați fotbalist la început de drum?
– Am venit în sprijinul jucătorilor. Când am venit la echipă, aveam niște noțiuni de nutriție. Lucrând apoi cu doamna Elena Mardale, nutriționistă, a venit și le-a explicat jucătorilor ce înseamnă cașcavalul pane înainte de meciuri, ce înseamnă alcoolul. În momentul în care nu îți iei proteină și vitamine, alcoolul le inhibă. Cumva e o păcăleală dusă la nesfârșit. Consumând alcool și luând vitamine se bat cap în cap. La noi nu se consumă alcool. Nu se mănâncă cașca­val pane. I-am făcut să înțeleagă. Dacă mănânci cașcaval pane, mănânci o cea­fă, te duci la toaletă… Toate astea cer și apă. Sunt niște reguli impuse de ei. Amen­zile tot ei și le dau. Cântarul e în fie­care zi. Dar n-am dat nici o amendă.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura