Florentina Marincu a devenit „Regina României” la viteză

Ciprian Marinuț

11-x-2-marincu-aer-liber-1

 Deveanca Florentina Marincu este cea mai rapidă atletă a momentului din România. Sportiva în vârstă de 18 ani, antrenată de Nicolae Alexe la CNS CSS „Cetate Deva, a câștigat, sâmbătă, finala probei de 60 de metri a Campionatelor Naţionale de Atletism Indoor (în sală), de la București. Cu acest succes Florentina și-a trecut în palmares două medalii de aur, întrucât a triumfat și la senioare și la categoria tineret.

Progres imens de 13 sutimi

Specialistă a probelor de sărituri, după ce în 2013 a fost dublă campioană mondială la lungime și la triplusalt, Florentina Marincu a început anul 2014 cu un succes de top într-o probă de viteză. Atleta de la CNS CSS Cetate Deva a fost cea mai rapidă dintre cele 19 sportive care au luat startul în proba de 60 de metri, câștigând finala cu timpul de 7″40/100, după ce fusese lideră și în calificări cu 7″43/100. Pe locurile următoare s-au clasat Ana Maria Roşianu (Steaua Bucureşti – 21 de ani) – 7″51/100 și Teodora Gheorghe (LPS Banatul Timişoara – 17 ani) – 7″52/100. Este prima victorie a Florentinei într-o probă de sprint la nivel de senioare, iar succesul a fost realizat cu un nou „personal best” (cel mai bun timp al carierei n.r.) care e mai bun cu 13 sutimi de secundă decât precedentul. „Cel mai bun rezultat anterior al Florentinei era de 7.53, iar acest 7.40 cu care a câștigat este un rezultat fantastic. Progresul ei la viteză este foarte mare, iar titlul de cea mai rapidă femeie din România este unul pe care îl doream. Am simțit că Flori e în pe val la viteză, astfel că ea a renunțat să concureze în proba de triplusalt care era programată cam în același timp. Mai sunt niște concursuri tari în săptămânile ce urmează, iar Florentina va încerca să egaleze sau să doboare recordurile naționale ale României în această probă de sprint”, a spus antrenorul Nicolae Alexe. Recordul național de senioare este de 7″22/100 și a fost stabilit de Mirela Dulgheru în 23 ianuarie 1993, iar cel de tineret (categoria de vârstă a Florentinei n.r) este de 7″28/100 și aparține Ionele Țârlea din 28 februarie 1996.

Rezultate de top

În cadrul aceleiași competiții, unii sportivi seniori au reușit performanțe care le asigură calificarea la competiții internaționale de top. Anca Heltne, cu 18,88 m la aruncarea greutăţii, Marian Oprea – 17,30 m la triplusalt şi Mihai Donisan – 2,32 m la săritura în înălțime au câştigat titlurile naţionale realizând, cu brio, exigentele baremuri impuse de Federaţia internaţională pentru Campionatele Mondiale de la Sopot (Polonia), din 7-9 martie. Anca Heltne a etalat o formă deosebită, depăşind, cu 18,88 m, aruncare realizată de două ori, cu mai bine de un metru baremul pentru Mondiale (17,80 m). De asemenea, în creştere constantă, programată, de altfel, împreună cu antrenoarea Doina Anton, triplusaltistul Marian Oprea a început concursul cu 16,88 m, pentru ca din a doua săritură să ajungă la 17,30 m, mult peste baremul mondial – 17 m. Şi Mihai Donisan şi-a adjudecat titlul naţional indoor cu un nou record personal de 2,32 m (baremul pentru Sopot e de 2,30 m), după ce reuşise un 2,28 m cu două săptămâni în urmă, la un concurs în Cehia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare