Finanţare blocatã la Râu de Mori

Nicolle Ebner

Cu toate că a câştigat o finanţare de 2,3 milioane de euro, primarul comunei Râu de Mori, Niculiţă Mang (foto), nu poate accesa nici acum fondurile. Locuitorii din mai multe sate nu beneficiază de canalizare şi drumuri reparate, deoarece licitaţia pentru desemnarea constructorului a fost contestată, iar termenele de judecată, date de instanţe, sunt din ce în ce mai mari.

„Din septembrie 2009, ne tot judecăm”

Ca orice bun gospodar, şi primarul Niculiţă Mang şi-a dovedit destoinicia atrăgând finanţări externe pentru modernizarea comunei. Anul trecut a câştigat un proiect integrat pe măsura 3.2.2., în valoare de 2,3 milioane euro, pentru introducerea unei reţele de canalizare în satele Clopotiva, Ostrovu Mic şi Ostrovu Mare şi asfaltarea drumului de la Brazi până la cătunul Bălanu, ca să-l scoată din izolare. Toate bune şi frumoase până în luna septembrie a anului trecut, când s-a organizat licitaţia pentru desemnarea constructorului, câştigând o firmă din Haţeg. Fiind vorba de o sumă atât de mare, rezultatul licitaţiei a fost contestat de o altă societate, din Cluj. „De atunci, ne tot judecăm. Am câştigat la toate instanţele. Contestatarul ne-a târât până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde a cerut strămutarea dosarului, însă magistraţii de acolo au respins cererea. În 13 aprilie avem termen la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru recurs în anulare. Sperăm să fie ultimul hop, iar soluţia adoptată de către comisia locală să fie aprobată de instanţă. Este inadmisibil ca din luna septembrie a anului 2009 şi până acum să nu putem începe lucrările”, a declarat primarul Niculiţă Mang.

Termen de aplicare a proiectului prelungit de trei ori

Din cauza contestaţiei, administraţia locală a fost nevoită să prelungească de trei ori termenul de implementare a proiectului prevăzut în contractul de finanţare semnat cu APDRP (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit). „Dacă nu era contestaţia, eram aproape gata cu lucrările”, menţionează primarul comunei Râu de Mori. Cazul nu este singular, mai spune Niculiţă Mang. „Am fost la Timişoara şi mi-au spus că aproape toate proiectele sunt blocate din cauza licitaţiilor contestate. Trebuie găsită o soluţie pentru simplificarea procedurii în instanţe. Nu este normal să stăm un an cu banii blocaţi. Noi ne supumem, pentru că nu suntem decât spectatori la aceste procese în care termenele sunt foarte, foarte lungi”, mai spune primarul comunei Râu de Mori.

„Regulile trebuie schimbate”

Niculiţă Mang se roagă să nu aibă acelaşi ghinion şi pentru celelalte două proiecte. Unul de canalizare pe fonduri de mediu, a cărui finanţare de două milioane de euro a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în luna decembrie 2009, şi al doilea, depus pe un program european. „Am speranţe foarte mari pentru înfiinţarea unui centru de informare turistică ce va fi amplasat pe un platou în faţa primăriei. Sper să fie declarat eligibil”, mai declară primarul comunei Râu de Mori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.