Primãriile, nevoite sã achite şi bursele elevilor

Nicolle Ebner

Dacă de la sfârşitul anului 2008 şi pe parcursul anului 2009, guvernul a dat primăriilor din ce în ce mai puţini bani pentru persoanele cu handicap, în 2010 acestea trebuie să susţină integral, de la bugetul local, şi bursele şcolare. În cazul municipiului Deva, decizia blochează o bună parte din investiţiile demarate în anii trecuţi, deoarece 1,1 milioane lei se duc pe aceste burse.

Bursele şcolare blochează investiţiile

Ministerul Educaţiei a anunţat pe site-ul său că, în baza Legii Învăţământului nr. 84/1995, „elevii şi studenţii de la cursurile de zi din învăţământul de stat pot beneficia de burse de performanţă, de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social”. Până aici, nici o noutate, numai că, în timp ce bursele studenţilor sunt asigurate de minister, cele ale preşcolarilor sunt aruncate, în totalitate, în cârca primăriilor. Decizia a căzut ca o bombă în curtea administraţiilor locale care şi aşa se plâng că au ajuns în pragul falimentului, deoarece primesc din ce în ce mai multe sarcini, dar fără acoperire financiară. „Guvernul ne obligă să susţinem integral de la bugetul local bursele şcolare pentru care, în anii precedenţi, ni se asigura finanţarea pe o perioadă de opt luni dintr-un an. Am făcut o adresă către Ministerul Finanţelor să aflăm totuşi, din ce fonduri se asigură aceste burse. Bineînţeles că răspunsul a fost că din veniturile proprii ale primăriei. Asta înseamnă că nu vom mai putea asigura finanţarea investiţiilor începute în anii precedenţi. Nu suntem de acord cu aşa ceva. Vom face totul să nu lăsăm copiii fără burse, dar în acelaşi timp vom încerca să acoperim cheltuielile respective din bugetul de stat”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Viorica Nicula, director executiv al Primăriei Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Primarul Devei nu renunţă la fântâna muzicală

Ieri, aleşii locali din Deva s-au întâlnit în regim de urgenţă, pentru a aproba o serie de proiecte cu finanţare...

Doar 118 firme au cerut eşalonarea datoriilor către stat

Doar unu la sută din cele aproximativ 10.000 de societăţi din judeţul Hunedoara, care înregistrează datorii la bugetul general de...

Vagoanele, ţintele hoţilor

Nouă hunedoreni au fost prinşi în doar trei zile, încercând să dezmembreze şi să fure un vagon dintr-o gară dezafectată

Închide