Festivalul Olimpic pentru Tineret – FOTE 2019

Corespondenţă de la Nicolae Gavrea, trimisul nostru special la Sarajevo

Ediţia cu numărul 14 a Festivalului Olimpic pentru Tineret a fost acordată pentru organizare oraşelor din Bosnia -Herţegovina, reunite într-unul singur, Sarajevo şi Sarajevo de Est. Festivitatea de deschidere a avut loc duminică seara pe stadionul Asim Ferhatovic Hase din Sarajevo şi a fost marcată de un impresionant foc de artificii, odată cu aprinderea Flăcării Olimpice a întrecerilor.

Flacăra Olimpică a sosit într-un jeep şi a fost aprinsă pe acelaşi soclu de unde a strălucit şi în urmă cu 35 de ani, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă Sarajevo 1984. Focul de artificii a încheiat ceremonia, după ce Milorad Dodik, preşedintele Bosniei şi Herţegovinei, a deschis oficial FOTE 2019.
Toţi cei 30 de sportivi din Echipa Olimpică a României au asistat impresionaţi de eveniment, la ceremonia de deschidere a ediţiei din acest an a Festivalului Olimpic al Tineretului European 2019, iar biatlonista Andreea Mezdrea a fost purtătorul de drapel al României.
Mesaje de bun venit la întreceri, de pace, fairplay şi prietenie au fost transmise de Abdulla Skaka, primarul oraşului Sarajevo, şi Nenad Vukovic, primarul oraşului Sarajevo de Est, au ajuns la sufletele sportivilor care se vor întrece la opt discipline sportive.
Luni a fost prima zi de întreceri aici la Sarajevo, dar vremea a fost vitregă cu concurenţii aflaţi pe pârtiile de schi, biatlon şi slalom, deoarece a nins puternic, iar o parte dintre competiţii au fost anulate, fie din cauza ceţii, fie din cauza ninsorii sau a vântului.
Cel mai bun rezultat al delegaţiei României în prima zi de întreceri l-a înregistrat Katalin Albert, ocupanta locului XI în proba de short track 1.500 m.
Pentru mine, a fost o experienţă inedită faptul că, după anularea probelor de la cross country programate la Igman, am aşteptat circa două ore, alături de sportivi din Slovacia şi oficiali din Rusia, să fim recuperaţi din staţiunea montană de un autobuz, care ne-a transportat la hotel, după ce autogredere şi mijloace de deszăpezire au deschis drumul.
La Sarajevo vremea este în ton cu eforturile organizatorilor. Ninge, este frig, dar sportivii şi suporterii sunt optimişti pentru această ediţie a FOTE. Vom reveni de la competiţie cu alte relatări în zilele următoare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare