Actualitate

Festivalul narciselor, la Sãlaşu de Sus

Nicolle Ebner

Atât de mândri sunt locuitorii comunei Sălaşu de Sus de Poiana Narciselor, ce se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare şi atrage anual, în zonă, mii de turişti, încât au inventat şi un festival ridicat la rang de sărbătoare a comunei şi care, în acest an, a ajuns la a X-a ediţie.

„Mirajul florilor în ochi de copil”

„Festivalul Narciselor este o sărbătoare specială, devenită tradiţională pentru comunitatea locală şi, de aceea, toţi cei care ne vizitează pot aduna câte un buchet de flori pe care să-l ducă acasă, în amintirea unei zile petrecute pe meleagurile noastre“, a declarat primarul comunei Sălaşu de Sus, Sorin Marica (medalion). Şi pentru că este vorba de un an aniversar, Festivalul narciselor a durat trei zile, astfel încât sătenii şi invitaţii lor să aibă ce povesti, până anul viitor. Festivalul a început vineri, la Şcoala Generală din Sălaşu de Sus, cu vernisajul expoziţiei concurs „Mirajul florilor în ochi de copil”, cu desene aparţinând copiilor din comună. Ziua de sâmbătă a fost rezervată activităţilor sportive, stabilite şi organizate de Primăria Sălaşu de Sus şi Direcţia Judeţeană de Tineret. „Mişcare în Poiana narciselor” s-au intitulat concursurile de biciclete şi cele de atletism, în care s-au întrecut peste 70 de copii. Toţi au fost premiaţi, într-un mod original. „S-a organizat o tombolă şi toţi participanţii au primit articole sportive. Originalitatea a constat în faptul că fiecare şi-a extras premiul, la tombolă, cum i-a fost norocul. În plus, din partea consiliului local, le-am acordat concurenţilor dulciuri”, spune primarul comunei Sălaşu de Sus, Sorin Marica.

„Retezatul – tărâmul fermecat cu ochi albaştri”

Printre invitaţii de anul acesta s-au numărat şi elevii Şcolii Generale din Vulcan, care au avut ocazia de a vizita sediul Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR) şi de a cunoaşte „Retezatul – tărâmul fermecat cu ochi albaştri” şi altfel, decât din poveştile vizitatorilor. „Prin desen, elevii şi-au exprimat impresiile şi cunoştinţele acumulate din filmele şi diapozitivele prezentate, iar cele mai bune lucrări au fost premiate cu articole didactice”, mai spune primarul. „Am inclus vizita la APNR, pentru a-i conştientiza pe tineri de valoarea impresionantă a frumuseţilor naturale şi istorice de pe raza comunei noastre. Să fie mândri de moştenirea pe care le-o lăsăm dar, în acelaşi timp, să o protejeze şi să ducă mai departe munca noastră”, a adăugat primarul Sorin Marica.

Spectacol în aer liber

Duminică, premierile şi petrecerile s-au ţinut lanţ. Opt familii care au împlinit 50 de ani de căsnicie au fost recompensate cu felicitări, un buchet de narcise-simbolul zonei, şi bani pentru longevitate şi fidelitate în viaţa de cuplu. Pe la amiază, a început spectacolul folcloric, susţinut de interpreţi autohtoni, printre care Mariana Deac şi Ciprian Roman, precum şi de Ansamblul de dansuri „Haţegana” a Casei de Cultură din Hunedoara. Atracţia spectacolului au fost Cornelia şi Lupu Rednic, asaltaţi pur şi simplu de localnici, care, la sfârşitul spectacolului au vrut să facă fotografii cu îndrăgiţii interpreţi. Nu a lipsit piaţa organizată de Primăria şi Consiliul Local Sălaşu de Sus, pentru mici şi bere. Duminica Rusaliilor, care, în acest an, a coincis cu ultima zi a Festivalului narciselor, a fost singura zi din an în care vizitatorii au putut culege flori, din Poiana Narciselor, fără a fi amendaţi de primărie. Aşa că toată lumea a plecat acasă cu buchete mai mari sau mai mici de narcise, frumos mirositoare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura