Fermierii hunedoreni pot fi muţumiţi de recoltele obţinute

Magdalena Şerban

Deşi un an cu mari provocări, atât în domeniul medical, cât şi în cel economic, în 2020 nu s-a stat deloc rău la capitolul culturi agricole. Asta o spun specialiştii de la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Hunedoara (DAJ).
,,Legat de recoltarea porumbului, care reprezintă principala cultură de toamnă, în primăvară am prevăzut o producţie de pe 22.000 de hectare, iar la ora actuală, potrivit datelor primite din teritoriu, s-a reuşit recol­tarea de pe circa 18.000 de hectare. Ur­mează restul, dar momentan umiditatea crescută a solului împiedică intrarea în teren. Din monitorizarea făcută în rândul fermierilor, putem spune că se înregistrează o producţie de circa 7.300-7.500 de kilo­grame de boabe la hectar. Sunt fermieri care obţin 10.000-11.000 de kilograme, alţii ajung la 6.000, aşa că am făcut o medie. Oricum, comparativ cu 2019, se stă bine la cultura de porumb. Uitându-ne la zona de sud a ţării sau partea de sud-est, ne putem declara mulţumiţi.
La cultivarea cartofilor de toamnă se sem­nalează o uşoară scădere, dar nu drastică. Din nou, intervine problema umidităţii, deo­camdată. În stastistica de monitorizare avem persoanele juridice plus cele fizice (popu­laţia). Producţia medie este de 11.000-12.000 de kilograme la hectar. Din păcate, munca ţăranului român este prea puţin răsplătită, dacă luăm în calcul întregul proces parcurs până când produsul ajunge la consumator. În ce priveşte suprafeţele în­sămânţate în toamnă, până acum avem monitorizate undeva la 7.600 hectare de grâu, urmate de 1.400 hectare de triticale, 900 hectare de orz, 450 hectare de or­zoaică, respectiv 850 hectare rapiţă de toamnă şi 300 hectare plante de nutreţ ”, a ară­tat Claudiu Grama (foto), directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Jud­e­ţeană Hune­doara. Concluzia este că, pe ansamblu, hune­dorenii nu se pot plânge de rod slab în acest an, iar speranţa e ca şi pe viitor să se menţină aceeaşi pantă ascen­dentă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare