Fermierii hunedoreni au protestat în Capitalã

Natalia Bumbac

Peste 200 de crescători de animale din judeţ au participat ieri la protestul din Capitală, generat de nemulţumirile faţă de anumite prevederi din Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic.
Fermierii s-au adunat în faţa Parlamentului începând cu ora 12.00. Aceştia au adus cu ei pancarte inscripţionate cu diverse sloganuri, au sunat din clopote şi talăngi, atmosfera fiind una incendiară. La un moment dat, un grup de protestatari a forţat intrarea în curtea Parlamentului, jandarmii reuşind cu greu să îi calmeze. În total, la protest au participat aproximativ 3.000 de fermieri din toată ţara.
„Venim cu tot cu animale”
„Cerem abrogarea prevederilor Legii vânătorii prin care fermierilor li se impune reducerea numărului de câini la stână şi li se limitează dreptul de mişcare a turmelor în perioada de iarnă. Dacă nu se rezolvă nimic acum, vom organiza din nou un protest în ianuarie, dar atunci vom aduce cu noi şi animalele, dacă tot nu avem voie să le scoatem pe păşune. După 6 decembrie, mai mulţi fermieri de la noi din judeţ au fost somaţi deja de oamenii legii să nu mai iasă cu animalele pe păşune. Nu au fost situaţii în care să se dea amenzi sau sancţiuni, dar am înţeles că urmează să vină”, a afirmat Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine „Retezat”.
Picătura care a umplut paharul
Contactaţi pentru a oferi un punct de vedere despre Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic, parlamentarii de la noi din judeţ nu îşi explicau cum a reuşit să treacă de Legislativ, dată fiind aglomerarea de legi pe care aleşii le votează. În schimb, au promis că vor face tot posibilul ca prevederile clamate de fermieri să fie modificate, astfel încât să nu le îngrădească drepturile şi să le provoace nemulţumiri. „Este picătura care a umplut paharul fermierilor, oamenii în mare parte au dreptate. Sunt nişte reglementări pripite. Nu poţi să fii de partea vânătorilor şi să dai la o parte crescătorii de animale. Problema poate fi rezolvată de Guvern, printr-o ordonanţă”, a afirmat senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu. Aceeaşi opinie a exprimat-o şi senatorul Dorin Păran, care a spus că Executivul are toate instrumentele la îndemână pentru a rezolva problema în cel mai scurt timp posibil.
Un grup de reprezentanţi ai fermierilor care au protestat a fost invitat ieri la dialog cu o comisie de parlamentari. În urma negocierilor, fermierii au obţinut promisiunea că legea buclucaşă va fi modificată printr-o Ordonanţă a Guvernului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.