Fãrã ateliere de creaţie la „Castelul Corvinilor”
Nicolle Ebner
Încercarea artistului plastic de a transforma o parte din curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara în feudă proprie, a eşuat.
Proiect cu dedicaţie…
Proiectul de hotărâre iniţiat de consilierul PDL Hunedoara, Ana Chiş-Şerban, prin care aceasta propune “stabilirea unui număr de trei spaţii cu destinaţia de ateliere de creaţie pentru artişti plastici din municipiul Hunedoara în cadrul Muzeului “Castelul Corvinilor” a fost respins, în şedinţa Consiliului Local Hunedoara de ieri, „la mustaţă”, cu opt voturi pentru, opt împotrivă, şi două abţineri. Potrivit unor consilieri locali, proiectul de hotărâre a fost unul cu dedicaţie, cele trei ateliere de creaţie urmând a reveni familiei Zgâmbău (tatăl, fiica şi prietenul acesteia), în condiţiile în care artistul plastic Constantin Zgâmbău mai deţine un spaţiu închiriat în incinta Castelului Corvinilor, spaţiu „renovat şi amenajat ilegal – fără aviz de la ministerul Culturii – pentru care artistul plăteşte o chirie simbolică de 280 lei/an, iar utilităţile-apă, curent–, conform contractului încheiat cu mai mulţi ani în urmă, sunt suportate de Primăria Hunedoara. „Însă, toată lumea ştie că acel atelier de creaţie a fost transformat în casă de locuit”, declară viceprimarul Robert Dan.
…care discriminează şi îngrădeşte accesul artiştilor
Conducerea primăriei şi o bună parte dintre consilierii locali au fost de acord cu motivaţia consilierului Ana Chiş-Şerban, că arta şi cultura hunedoreană trebuie susţinută, dar nu în condiţiile stabilite de aceasta, prin care artiştii sunt discriminaţi şi îngrădiţi. Astfel, ca să devină chiriaşi ai atelierelor de creaţie, pentru o perioadă de 20 de ani, artiştii trebuie să aibă musai studii superioare, să aibă domiciliul în Hunedoara, să fie membri ai UAP, şi să deţină recomandări de la personalităţi marcante. Adică, atelierele trebuie ocupate numai de artişti consacraţi.
În octombrie, televoting de un milion de euro
Proiectul a căzut, deoarece cea mai mare parte a consilierilor a înţeles că menajarea atelierelor fără avizul ministerului Culturii este ilegală. În plus, destinaţia “Castelului Corvinilor” şi a domeniului pe care este amplasat este aceea de muzeu, a cărui activitate este în plină reorganizare. Dar, cel mai important argument adus de directorul muzeului, Nicolae Cerişer, este televotingul, ce va avea loc în luna octombrie a acestui an, emisiune prin intermediul căreia Castelul Corvinilor are şanse, alături de alte trei cetăţi din România, să câştige o finanţare de un milion de euro, pentru refuncţionalizarea curţii interioare. “Dacă noi dăm în chirie spaţiile pentru o perioadă de 20 de ani, riscăm să pierdem finanţarea, deoarece proiectul nu se poate aplica”, a menţionat Nicolae Cerişer.
Cine sunt prapaditii aia de consilieri care i-au ingradit actul de creatie al Artistului Zgambau ? Niste pupincuristi de-ai lui Hada , niste servitori si spagari care pentru a primi si ei ceva din tainul puterii , ca doar n-o sa stea degeaba prin CL Hunedoara , s-au transformat in slugi credincioase a analfabetilor de la conducerea liberala a primariei .Zgambau , prin opera sa , prin pictura sa si chiar prin personalitatea sa va face ca numele Hunedoarei si a Castelului de aici sa fie cunoscute in intreaga lume si le va „intipari” in memoria universala . Peste zeci , sute de ani , numele lui Zgambau va ramane atarnat pe un perete pe o panza ce va arata urmasilor nostrii frumusetea si „comorile” acestor tinuturi , acei consilieri si primarii lor unde vor fi ?