; charset=UTF-8" /> Stiri si informatii de ultima ora din judetul Hunedoara - Mesagerul Hunedorean

Expoziţia Horea Cucerzan la Galeriile Forma din Deva

13 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Mircea Crivăţ

Miercuri, după amiază, la Galeriile Forma din Deva, în prezenţa unui public numeros, a avut loc vernisajul expoziţiei retrospective personale a artistului Horea Cucerzan (foto).

Este vorba de o expoziţie de pictură, desen şi sculptură, toate prezentate sub genericul “Civilizaţii, linii ale pământului“, care merită vizitată de iubitorii de artă şi nu numai.
Născut în 7 iunie 1938 la Blaj, judeţul Alba, Horea Cucerzan a absolvit Academia de Arte Frumoase “Ion Andreescu“ din Cluj Napoca, secţia pictură, în 1963. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 1973 şi a participat la toate expoziţiile municipale, anuale, bienale, republicane, organizate de UAP în România.
A organizat peste 40 de expoziţii personale în România şi peste 20 în străinătate. A fost, în anul 1999, bursier la Academia di Romania din Roma, Italia.
A primit premiul pentru artă la Padova, în 1983 şi premiul pentru merite deosebite în artă, la Manfredonia, Italia, în 1987.
A restaurat în 1989 pictura murală de la Palatul Lippomano din Padova, operă arhitectonică şi istorică ce datează din anii 1400-1500.
Între anii 1993 şi 1995 a realizat 28 de portrete monumentale de domnitori şi cărturari în Sala Unirii din Alba Iulia.
Are lucrări în colecţii de stat şi particulare din România şi din numeroase ţări din întreaga lume.
Între anii 1995 şi 2018 a fost directorul taberei Internaţionale de Artă “Ioan Inocenţiu Micu-Klein”. Este iniţiatorul Muzeului de Artă Contemporană din Blaj şi al Centrului Cultural pentru Arte “Horea Cucerzan” din Blaj.
În anul 2008 i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Blaj.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Spectacol pe două roţi, Day and Night, la Arena Platoş Păltiniş

Noul sezon de vară la Arena Platoş Păltiniş Mountain Resort s-a deschis la începutul lunii iunie cu 17 activităţi dedicate...

Beriu: investiţii într-un an cu grele încercări bugetare

Nu toţi primarii din judeţ au fost norocoşi la împărţirea banilor pentru anul 2019. Unii au primit cam cât în...

Băiţa: se fac pregătiri pentru noi proiecte investiţionale

Modernizarea unui drum de interes local, 10 poduri foarte importante pentru cetăţeni, precum şi introducerea gazului metan sunt principalele obiective...

Închide