Comunitate

Expoziţia „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei”

Nicolle Ebner

Expoziţia „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei – Exploatările miniere de la Brad, Baia de Arieş, Băiţa şi Baia de Criş”, vernisată sâmbătă, la Casa de Cultură din Brad, este o invitaţie de a parcurge o pagină importantă din povestea aurului lumii, dar şi una de cunoaştere a trecutului acestui ţinut, în care s-a scris un capitol important din istoria mineritului românesc.

Vernisaj inedit la Brad

Primarul Bradului, Florin Cazacu, spunea că povestea aurului de la Brad nu este numai o poveste, ci o certitudine confirmată de galerii miniere, necropole, pietre funerare, unelte, vase, monede, iar istoria confirmă că aurul de la Brad străluceşte şi dă valoare şi astăzi marilor palate ale capitalelor europene şi mondiale. Concepută ca o expoziţie itinerantă, „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei – Exploatările miniere de la Brad, Baia de Arieş, Băiţa şi Baia de Criş” a fost vernisată iniţial la Muzeul Unirii din Alba Iulia, a continuat la Muzeul judeţean Bistriţa Năsăud şi a poposit de sâmbătă, la Brad. Proiectul aparţine profesorului universitar Volker Wollmann-cercetător al istoriei mineritului din Transilvania, care a participat personal la vernisaj-iar expoziţia a câştigat ca valoare documentară şi ca atractivitate şi datorită exponatelor puse la dispoziţie de Muzeul din Bochum, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie, Muzeul „Pamfil Albu” din Lupşa şi de colecţionari particulari din Baia de Arieş şi Băiţa.

O mai bună cunoaştere a trecutului

Aşa-numitul „Cadrilater aurifer”, cuprins între Deva, Zlatna, Baia de Arieş şi Căraciu, este unul dintre cele mai importante bazine aurifere din Europa, iar expoziţia are rolul de a restitui brădenilor o parte din trecutul lor, care nu este lipsit de importanţă. „Mă bucur nespus că la vernisaj au participat elitele minei Barza din mai multe generaţii şi cred în acest proiect de a arhiva tot ceea ce a ţinut de activitatea minieră din municipiul Brad, spre a lăsa celor care vin după noi o mai bună cunoaştere a trecutului lor”, a declarat Bianca Leucean, directorul Casei de Cultură din Brad.

Vedeta expoziţiei-premieră mondială

„Vedeta” expoziţiei, pe lângă fotografiile, planşele istorice şi alte exponate, este copia fidelă a unui vagonet din lemn, de secol XIV, descoperit la Mina Ruda Brad (originalul se află actualmente la Muzeul German al Mineritului din Bochum), cu premiera mondială în domeniu – linia de transport cu schimbător de cale, care se află la Muzeul Transporturilor din Berlin. Copia fidelă a acestui vagonet a fost donată brădenilor, de către germani. Expoziţia va fi deschisă timp de o lună, cu excepţia zilelor de luni, iar intrarea este liberă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura