EvenimentFlash

Export ilegal de locomotive de patrimoniu

01 locomotive

Sorina Popa

 Ofiţerii delegaţi din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, efectuează cercetări într-un dosar complex, privind exportul ilegal a şase locomotive cu abur, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Hocevar, un pasionat al mocăniţelor
Un cetăţean austriac, Georg Hocevar, care deţine o firmă în comuna Crişcior, este suspectat că a făcut trafic cu aceste locomotive. Astfel, anchetatorii au stabilit că, în perioada  2002-2005, utilajele au fost achiziţionate şi apoi exportate ilegal de societatea austriacului, valoarea estimativă a prejudiciul fiind de 158.000 euro.
„Administratorul societăţii, un cetăţean străin, a obţinut de la Direcţiile Judeţene de Cultură Hunedoara şi Cluj, certificate de export ilegale, deşi bunurile în cauză nu au fost expertizate în prealabil, pentru a se stabili dacă fac parte din patrimoniul cultural naţional. Două dintre locomotivele exportate fac parte dintr-o serie unicat de şapte locomotive, fabricate special pentru România în anul 1908, în Austria. În cursul cercetărilor, au fost efectuate mai multe percheziţii la sediul societăţii din Crişcior şi la cele celor două direcţii de cultură, fiind identificate alte 20 de locomotive de diferite tipuri şi piese de schimb ale unor astfel de utilaje, care au fost lăsate în custodie, cercetările continuând, pentru stabilirea provenienţei acestora”, a declarat subinspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Rişcuţa, cercetat şi în acest dosar
Potrivit anchetatorilor, în acest caz sunt cercetate şi alte persoane, în afară de Georg Hocevar, printre care şi un fost angajat al Direcţiei Judeţene de Cultură, Cătălin Rişcuţa. Acesta mai este judecat într-un alt dosar, privind exportul ilegal de obiecte de patrimoniu, împreună cu soţia sa.
Cele şase locomotive exportate ilegal au fost date în urmărire naţională şi internaţională, existând date conform cărora ele s-ar afla în Germania, Slovacia, Serbia şi Austria. Cercetările continuă, cu suspecţii în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunilor de efectuare de export ilegal cu bunuri culturale mobile, fals şi infracţiuni de corupţie în legătură cu serviciul, în cauză fiind delegat şi un ofiţer din cadrul Serviciului Patrimoniu Cultural Naţional al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura