Exploatarea aurului de la Certej, în faza dezbaterilor publice

Carmen Cosman

Aurul de la Certej ar putea fi adus, din nou, la lumină, iar oamenii din fostele bazine miniere aurifere hunedorene şi-ar putea recăpăta locurile de muncă. Statul Român a închis minele de aur, din cauza costurilor mult prea ridicate de exploatare, dar ele ar putea fi redeschise de o societate particulară.
Perimetrul auro-argintifer de la Certej este concesionat de Deva Gold, iar Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a emis licenţa de exploatare. Reprezentantul societăţii Deva Gold, Nicolae Stanca (foto), a declarat că „suntem în faza de dezbateri publice interne şi transfrontaliere, pentru obţinerea avizului de mediu, pentru că fără el, nu putem face nimic”.
Nicolae Stanca spune că zăcământul din perimetrul Certej este estimat la aproximativ 30 de milioane de tone, cu un conţinut mediu de 2 grame de aur/tonă. Potrivit informaţiilor anunţate chiar de compania – mamă, pentru a fi implementat, proiectul de la Certej necesită investiţii de cel puţin 190 milioane de dolari, pentru exploatarea acestui zăcământ de aur. Suprafaţa totală a terenului pe care sunt amplasate obiectivele proiectului este de 300,6 hectare, la care se adaugă o zonă de protecţie perimetrală, de 155,6 hectare. Conform datelor anunţate de companie, metalele vor fi extrase prin metode de exploatare în carieră, pe un program bine etapizat.
Societatea a lucrat ani în şir doar la faza de cercetare geologică, fază care a presupus costuri importante şi care au pus în evidenţă resursa care va fi exploatată. Proiectul este privit ca un colac de salvare pentru comunitatea din Certej, pentru care redeschiderea capacităţilor miniere este singura şansă de revigorare. Practic, după deschiderea exploatării, s-ar crea peste 800 de locuri de muncă, iar localnicii aşteaptă cu nerăbdare momentul în care se vor face angajări.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.