Evenimente marcante la Vaţa de Jos

Magdalena Şerban

În comuna Vaţa de Jos, duminica aceasta, va avea loc o slujbă de sfinţire a bisericii ortodoxe din satul Prihodişte, iar pe data de 8 noiembrie, eroii revoluţiei de la 1848 vor fi comemoraţi la troiţa ridicată în cinstea lor, în satul Târnava de Criş.

Bisericile, în atenţia primarului
Sfinţirea bisericii ortodoxe de la Prihodişte, ce datează din anul 1935, va avea loc duminică, începând cu ora nouă, iar slujba va fi ţinută  de un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe Preasfinţitul Gurie, episcop al Devei şi Hunedoarei. „Este singura biserică din acest sat şi deserveşte peste 200 de locuitori. Administraţia locală a alocat bani din bugetul local pentru investiţiile care s-au realizat aici. S-au făcut lucrări exterioare şi interioare şi s-a finalizat inclusiv pictura. Încercăm, în măsura posibilităţilor noastre, dar şi a necesităţilor, să ajutăm fiecare lăcaş de cult”, a spus Milu Folescu (foto), primarul din Vaţa de Jos. Potrivit lui, pe raza comunei, există 13 biserici ortodoxe (câte una în fiecare sat) şi două case de rugăciune ale comunităţii neoprotestante. Următoarele pe lista sa de ajutor sunt două construcţii noi: biserica de la Târnava de Criş şi cea de la Basarabasa, lucrările fiind începute deja.

Comemorarea eroilor de la 1848
Comemorarea eroilor căzuţi la datorie în timpul Revoluţiei de la 1848, aflată la a şasea ediţie, va avea loc în 8 noiembrie, la  monumentul omagial ridicat în satul Târnava de Criş. „Vom avea un parastas, urmat de depuneri de coroane, alocuţiuni din partea oficialităţilor locale şi judeţene şi un program artistic susţinut de elevi. Totodată, va fi lansată şi monografia comunei Vaţa de Jos, sub semnătura autorilor Aurel şi Maria Buzdugan, cărora doresc să le mulţumesc pe această cale, pentru multele ore de muncă depusă, pentru ca noi, localnicii, să avem o asemenea carte reprezentativă”, a mai spus Milu Folescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare