EvenimentFlash

Evaziunea fiscală a explodat în judeţ

Livia Botici

În primele cinci luni ale acestui an, numărul persoanelor care au fraudat statul prin neplata obligaţiilor fiscale sau prin încercarea de jonglare cu TVA a crescut cu aproape 60 la sută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest interval de timp, evaziunea fiscală s-a ridicat la un miliard de lei.

Marfă confiscată

Criza financiară a pus la treabă instituţiile statului, responsabile pentru desfăşurarea legală a activităţilor economice. Potrivit specialiştilor, în judeţ, cel mai des, evaziunea fiscală este întâlnită în sectoarele de construcţii, transporturi, comerţ şi prestări servicii. „Am descoperit că, mai nou, oamenii săvârşesc infracţiunea de evaziune fiscală, pe sectorul de achiziţii intracomunitare. Din acest tip de fraude, am confiscat 21 de tone de carne de pasăre, 43 de tone de laminate şi 14.000 de pachete de ţigări, care au intrat în ţară din alte state europene şi au ajuns pe piaţa judeţului Hunedoara, fără a avea acte de provenienţă. Odată cu scăderea veniturilor, ne aşteptăm ca evaziunea fiscală să crească şi mai mult, deoarece se ştie că oamenii încearcă să păcălească statul, folosind facturi false, neînregistrând TVA-ul sau alte metode de acest gen”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Simion Rodina, şef divizie Garda Financiară Hunedoara.

Dobânzi şi majorări, neplătite

Din totalul de un miliard de lei, reprezentând prejudiciul adus statului de către evazionişti, 900 de milioane de lei îl reprezintă valoarea dobânzilor şi majorărilor aplicate unor taxe şi impozite, neplătite, datorate bugetului consolidat al statului. „Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv intervalul ianuarie-mai, evaziunea fiscală de acest gen a crescut cu 100 de milioane de lei. Tot pe o pantă ascendentă, faţă de anul trecut, se află şi evaziunea fiscală produsă prin neînregistrarea în registrele contabile a profitului, de către administratorii unor societăţi comerciale. În urma a aproape 800 de controale, au fost descoperite fraude fiscale de acest tip, în valoare de 50 de milioane de lei, adică, cu 57 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat Mihaela Mănăilă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Finanţelor Publice Hunedoara. De la începutul anului, poliţiştii au întocmit 130 de dosare penale, în care administratorii unor societăţi comerciale sunt învinuiţi de fraudă financiară în dauna statului român.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura