Politica si administratie

Ești de acord ca Guvernul să vândă Termocentrala Mintia, fără să întrebe Parlamentul?

„Cerem o dezbatere și vot în Par­la­ment pe tema vânzării Termocentralei Mintia. Aceasta ar permite o cântărire transparentă a unei decizii importante care ar culmina cu un vot din partea reprezentanților poporului în Parla­ment”, spune deputatul de Hunedoara Anamaria Gavrilă (foto).
„Ministerul Energiei – România a închis încă din 2021 Termocentrala Mintia și a scos-o la licitație. Termo­cen­trala Mintia este singura capacitate mare de producție din vestul țării. Oprirea ei înseamnă condamnarea Tran­silvaniei și Banatului la importul de energie și dependența României de țările din Vest. Ministrul Energiei a promis încă din 2019 retehnologizarea termocentralei, însă toate demersurile au fost făcute în sens opus, intrarea în insol­vență, oprirea termocentralei, opri­rea programului de conservare și scoa­terea la licitație.
Ne întrebăm, cum este posibil ca un bun atât de important pentru siguranța națională a României și pentru inde­pen­dența energetică a țării să fie vândut fără ca poporul prin reprezentanții lor din Parlament să fie consultat? Iar aceasta se întâmplă în perioada celei mai mari crize energetice pe care o trăim și în timp ce țările din Vest au un program de extindere a producției de energie pe cărbuni pentru a trece criza și de națio­nalizare a capacităților de pro­duc­ție pentru a asigura siguranța țării și a cetă­țenilor lor. De asemenea, dacă alte firme private sau cu capital de stat ale altor țări sunt interesate să cumpere Termocen­trala Mintia, ceea ce este un semn că este o oportunitate bună de investiții, de ce ea nu poate să rămână în patrimoniul na­țional și re­teh­no­logizată chiar cu bani europeni din Fondul de Modernizare? Este oare un anu­mit cum­pă­rător căruia trebuie să îi re­vină Termo­cen­trala? De ce o fi atâta nevoie de o tran­zacție și schimb de bani?”, susține de­putatul de Hunedoara Anamaria Gavrilă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.