ActualitateFlash

Este clar, pandemia e la final!

Adriana Năstase

Marea Britanie renunță la certificatul verde, după o lună de la introducerea lui, care fusese pus doar pentru discoteci și evenimente de amploare. Britanicii vor fi obligați, așadar, doar să poarte mască în exterior. Atât. Pentru că, susțin autoritățile de acolo, oamenii trebuie să trăiască cu acest virus. Și medicul Adrian Marinescu susține că această pandemie e la final.

Fără asumare politică
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că nu mai vede urgența în legătură cu introducerea obligativității certificatului verde și că valul 5 se va încheia în câteva săptămâni.
„Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răs­pun­derii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săp­tămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a spus ministrul.
„Nu este o victimă (a politicului, n.r.). Este o ches­tiune care nu a fost asumată politic. Pentru mine, lucrul cel mai neplăcut care mi s-a în­tâm­plat a fost această pasare permanentă a res­pon­sa­bilității: cine e de vină pentru această situație legată de neadoptarea unei forme a certificatului verde – sau certificatului COVID”, a spus Rafila.

Ca să se vaccineze lumea
El a explicat că unul din scopurile certificatului Covid este stimularea vaccinării.
„În momentul în care pentru a călători sau pentru a merge la serviciu ai nevoie de un astfel de certificat care include vaccinarea, oamenii se vaccinează astfel încât să dobândească un astfel de certificat și să nu fie nevoiți să se testeze periodic”, a spus el.
„Cel de-al doilea scop este legat de sănătatea publică, așa cum l-am propus în proiectul făcut împreună cu colegii de la INSP în care in­tro­du­cerea acestui certificat pe o perioadă limitată să frâneze transmiterea. Adică persoanele care circulă în mijloacele de transport în comun, merg la lucru să fie ori vaccinate, ori trecute prin boală, ori testate și automat transmisibilitatea, mai ales în mijloacele de transport în comun, unde e prin­cipala sursă de transmitere, scade”, a adăugat Rafila.
„Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii ofe­rită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vac­ci­nului, în decembrie 2020, cifrele arătau o pre­ve­nire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”, a mai spus ministrul.
„Sigur că avem un beneficiu major, și de aceea recomand cu tărie vaccinarea, este proporția ca­zurilor grave și al deceselor în rândul nevacci­naților și vaccinaților, care este net în favoarea per­soanelor vaccinate care se îmbolnăvesc grav mai puțin, care mor mai puțin”, a adăugat el.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.