Politica si administratie

Energia solarã, folositã pentru încãlzirea unor şcoli din Deva

Sorina Popa

Pentru a reduce costurile cu încălzirea, Primăria Deva a apelat la o finanţare nerambursabilă, graţie căreia patru şcoli şi o grădiniţă din municipiu au fost incluse într-un proiect pentru valorificarea resurselor de energii regenerative.

Se reduc cheltuielile cu 60 la sută

Astfel, şcolile generale „Lucian Blaga”, „Eminescu-Petofi”, „Andrei Mureşanu”, „Octavian Goga” şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 7 vor beneficia de panouri solare pentru încălzire. Primăria Deva a semnat contractul de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, proiectul având o valoare de 3,56 milioane de lei, dintre care 2,84 de lei reprezintă fonduri nerambursabile.

„Prin implementarea acestui proiect, vom reduce cheltuielile cu încălzirea la unităţile şcolare amintite, cu aproape 60 la sută. În fiecare lună, plăteam câte 50.000 de lei pentru fiecare şcoală, numai pentru asigurarea energiei termice. Se vorbeşte de ani de zile de energiile neconvenţionale, dar până acum, nu s-a făcut nimic. Meritul obţinerii acestor fonduri nerambursabile aparţine funcţionarilor de la Biroul Programe şi Prognoze din cadrul Primăriei Deva”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Mircia Muntean (foto), primarul municipiului Deva.

Lucrările la proiect vor începe cel mai devreme la mijlocul anului viitor, ele constând în înlocuirea sistemelor clasice de încălzire, ce utilizează centrala termică şi reţeaua de termoficare, cu altele hibride, în care vor fi folosite pompele de căldură şi panourile solare. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.