ActualitateFlash

Efectul cazanului de ţuică asupra livezii de meri

Oana Mihnea20151209_093045

Situaţia semnalată de o cititoare a ziarului nostru are în centrul acţiunii un cazan de ţuică. Aşa cum ne stă nouă bine, românilor, toamna târziu, în mediul rural, începe procesul de fabricare a alcoolului. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în satul Hăşdău, din comuna hunedoreană Topliţa, însă urmările sunt cele care au dat peste cap liniştea unei familii.
Tot borhotul în livada
Gabriela Lucica Rudaci deţine în satul Hăşdău, unde are casa părintească, o livadă cu pomi fructiferi. Chiar lângă gardul ei, a fost aşezat cazanul pentru prepararea ţuicii, care a funcţionat aproximativ două săptămâni. Proprietarul cazanului este un consilier local. Până aici nici o problemă, însă la „plecarea“ cazanului, a rămas în urmă potopul. „Toate reziduurile care au rămas după ce au făcut ţuica s-au deversat în livada mea. Problema mea nu este că acest consilier local a pus cazanul acolo, lângă livadă, ci faptul că nu l-a interesat ce se întâmplă cu resturile rămase. Acolo este şi un pârâu, iar proprietarul cazanului a deversat întreaga cantitate de borhot rezultată din fabricarea ţuicii în acel pârâu. Numai că firul de apă s-a înfundat din cauza cantităţii mari de borhot şi, în final, reziduurile de la ţuică au ajuns toate la mine livadă. L-am lăsat câteva zile să văd dacă vine să spună ceva sau măcar să se intereseze de situaţie, însă nu s-a întâmplat nimic. Eu mi-am făcut acolo un proiect pe fonduri europene şi cred că în jur de 20 la sută din plantaţie a fost afectată. I-am făcut reclamaţie la poliţie, la primărie şi la mediu. Este o chestiune de moralitate, nu contează valoarea pierderii“, a declarat Lucica Gabriela Rudaci. Mai mult decât atât, s-a ajuns în această situaţie deoarece lângă cazan nu a fost pus un decantor, care era absolut obligatoriu.
Are termen pentru îndreptarea greşelii
În urma celor spuse de femeie, am luat legătura cu primarul comunei Topliţa, pentru a vedea dacă are cunoştinţă de ce s-a întâmplat la Hăşdău. „Într-adevăr, a fost făcută o reclamaţie în acest sens. Cazanul nu aparţine consilierului, ci familiei acestuia. Am fost şi eu la faţa locului, am văzut despre ce este vorba şi doamna are dreptate, sunt deversări de reziduuri la ea pe teren. Dacă la primăvară, când pomii intră în vegetaţie, se constată că o parte dintre ei au fost afectaţi, poate să depună o sesizare la poliţie pentru tulburare de posesie. Oricum, au fost acolo şi de la Garda de Mediu şi au luat măsuri. Eu nu ştiu să existe vreun conflict între cele două părţi şi sper ca problema să se rezolve“, a precizat Nicolae Cerişer, primarul comunei Topliţa.
Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever, inspectorii au fost deja la faţa locului şi au constatat că există resturi care s-au deversat de la cazan în livadă. „Cazanul este unul de mici dimensiuni, pentru care nu este nevoie de autorizaţie de la APM Hunedoara, însă, până luni, proprietarului acestuia i s-a pus în vedere să cureţe livada afectată. În caz contrar, va fi sancţionat conform legii pentru deversarea dejecţiilor pe teren proprietate privată“, a adăugat Bogdan Sever.
De precizat că pentru cazanele cu capacitate de peste 500 litri este nevoie de autorizaţie de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Cele mai mici nu necesită această autorizaţie, însă, în ambele cazuri, este obligatoriu un decantor pentru colectarea resturilor.

One thought on “Efectul cazanului de ţuică asupra livezii de meri

  • Toti primarii, secretarii, consiglierii judeteni etc., sun t buni „gospodari” cu mii de litri de tuica produsi si unii mari vanatori.
    Mai dar in declaratiile de avere, nimic, mucles.
    Dumnezeu sa le faca parte de noile pensii votate, sa aiba pomeni scumpe, dupa rang.
    Auzi, pentru 4 ani de mandat primesc un spor la pensie cat doi amarati pentru 40 de ani de .. Colectiv (chestia aia in care daca nu intra’i acu’ 60 de ani te trimiteau la Gherla 7 ani la cursuri) , nu hala aia de drogati in care niste copii au intrat beti (nu comentez motivul) si au iesit .. eroi.
    Vai de ea Tara mea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura