Politica si administratie

Edilul șef Florin Oancea: La primărie, ne concentrăm pe promovarea turistică a Devei

Adriana Năstase

Edilul șef al Devei, Florin Oancea (foto) susține că municipiul de la poa­lele Cetății rămâne un oraș ad­mi­nis­trativ, iar dezvoltarea lui pentru a atrage turiștii este esențială.

– Cum ați descrie în câteva cuvinte municipiul Deva?
Florin Oancea – Un oraș în plină dez­voltare. Ne străduim să implementăm toate proiectele pentru care am obți­nut finanțare, fie că este vorba de bani europeni, sau de la guvern. Avem deja semnate lucrări de peste 130 de milioane de euro și mai încheiem con­tracte de peste 70 de milioane de euro pe noua finanțare 2021-2027. În total, așadar, sunt peste 200 de milioane de euro care vor fi investiți în oraș.

– Aveți în oraș un loc preferat, sau mai bine zis un loc care definește cel mai bine orașul?
Florin Oancea – Deva nu a fost niciodată un oraș industrial. Și nici nu va fi. Avem nevoie și de producție, dar Deva rămâne un oraș administrativ. De aceea, ne-am concentrat pe promo­va­rea turistică în municipiu. Vrem să generăm tot felul de evenimente, și pentru deveni dar și pentru turiști.

– Imaginați-vă că sunteți un turist străin și vizitați orașul. Ce v-ar atrage atenția?.
Florin Oancea – Principalul punct de atracție turistică a Devei este Cetatea. Cred că aceasta va rămâne, de acum în­colo, încă mulți ani, principalul obiec­tiv tu­ristic al reședinței de județ. Noua tele­cabină va fi pusă în funcțiune în pri­mă­vara anului viitor. Vom avea o telecabină cu mai multe locuri, ceea ce va duce ca numărul de turiști care urcă pe Cetate să crească. Estimăm 3.000-3.500 de per­soane care vor vizita Ce­tatea Devei.

– Au tinerii posibilitatea să se dezvolte în municipiul Deva?
Florin Oancea – Au posibilitatea să se dez­volte aici. Am constatat cu bucurie că tinerii revin acasă. E adevărat, nu foar­te mulți încă, dar sper ca în doi, trei ani, să putem să-i atragem înapoi, la Deva.

– Angajații primăriei sunt în număr mare. Sunteți mulțumit, în general, de activitatea lor?
Florin Oancea – Sunt, în general mulțumit de ei. Sunt și cazuri când nu își fac datoria așa cum trebuie. De aceea, prin șefii de com­par­timente încercăm să remediem ase­menea deficiențe.

– Ați lucrat în mediul privat, de aceea puteți avea idee despre ce este dincolo de administrația pu­blică. Încă se întâmplă ca func­țio­nari ai primăriei să se comporte ca niște stăpâni iar cetățenii să fie tra­tați ca sclavii. Nu este o exagerare, pri­mim la redacție zeci de reclamații vizavi de atitudinea funcționarilor. De ce nu luați măsuri?
Florin Oancea – Sunt conștient că sunt și astfel de situații. Sper să fie ex­cepții. Pentru a putea rezolva aceste pro­bleme, am cerut să mi se dea nu­me­le func­ționarilor care se comportă ast­fel. Însă, cetățenii au refuzat să-mi spu­nă numele lor. E nevoie să-și asume re­cla­mația, pentru că noi vrem să se termine cu asemenea practici. Și, atunci, avem nevoie de aceste informații. Am luat măsuri, unii au plecat din primărie, pe alții i-am băgat în comisia de disciplină, alții au fost mutați în alte compartimente.

– Sunteți admirat, respectat dar și criticat. Ce le transmiteți celor care vă critică?.
Florin Oancea – Accept critica, dacă este una obiectivă. Sunt unii care critică doar de dragul de a critica. Că Deva este un oraș cenușiu, fără viață, că nimic nu este bine. Nu pot fi de acord cu ei. M-am străduit să transmit că orașul se îndreaptă spre o direcție bună. Orașul se dezvoltă, iar cei care nu cred asta nu pot să le schimb părerea și nici nu vreau.