ActualitateFlash

De ce este amânată canonizarea lui Arsenie Boca?

În anul 2019, Mitropolitul de Sibiu a propus canonizarea Pr. Arsenie Boca. Un monah de vocație la care se închină sute de mii de credincioși chiar și după trecerea a 32 de ani de la plecarea sa într-o lume mai bună. Mormântul de la Mânăstirea Prislop a devenit loc de pelerinaj, iar cărțile sale stau chezășia cucerniciei și înțelepciunii de care a dat dovadă.

Reevaluat
În ciuda unui raport de analiză a per­so­nalității și activității pr. Arsenie Boca realizat de Mitropolia Sibiului, extrem de bine do­cu­mentat și serios, o parte a membrilor Sf. Sinod, în special din zona Moldovei și Munteniei, s-au opus luării unei decizii rapide. Sesizând ruptura și încercând să evite un conflict, Patriarhul Daniel a luat o decizie fără pre­cedent: a stabilit ca o nouă comisie să examineze lucrarea, ba chiar să facă un nou raport. Fără precedent. Este prima dată când un raport de canonizare este supus ree­valuării.
Recent, scriitorul Dan Ciachir a vorbit la evz.ro despre canonizarea lui Arsenie Boca. Dan Andronic l-a provocat pe Dan Ciachir la o dezbatere cel puțin interesantă: „De ce nu este canonizat Arsenie Boca?”. Scriitorul a avut un răspuns tranșat și a recunoscut în același timp că, din punctul lui de vedere, „Sfântul Ardealului” nu ar trebui canonizat. „Nu l-aș canoniza niciodată pe Arsenie Boca. Nu vreau să fac demagogie cu Ioan Iosif Hozevitul, cel care a trăit în condiții grele acolo. Pentru că toate pozele cu Arsenie Boca sunt în sacou. Pușcărie nu a făcut decât câteva luni. (A.Năstase)