; charset=UTF-8" /> Stiri si informatii de ultima ora din judetul Hunedoara - Mesagerul Hunedorean

După mai multe expediţii, au cucerit şi Vârful Ararat, Patru brădeni, pe muntele unde s-a oprit Arca lui Noe!

28 iulie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Într-o societate măcinată de războaie politice, există şi români care merg mai departe şi îşi îndeplinesc visele. Vise frumoase, care au de-a face cu sinele, cu regăsirea şi cu găsirea drumului cel Drept în viaţă.
  Au urcat pe muntele biblic
Astfel, patru hunedoreni, cetăţeni din municipiul Brad, au pornit în urmă cu câteva zile într-o expediţie fantastică. Este vorba de ascensiunea Muntelui Ararat şi atingerea vârfului Araratul Mare (5.137m), cel mai înalt din Asia Mică. Cei patru sunt Vasile Alba, poliţistul Radu Pavel, Cosmin Florea şi …primarul municipiului Brad, Florin Cazacu. Trebuie să subliniem că temerarii alpinişti (totuşi, amatori) nu sunt la prima ascensiune. Ei mai au la activ alte reuşite. Astfel, au escaladat toţi munţii de peste 2.500 de metri înălţime din România, în anul 2015, ascensiunea pe Mont Blanc (4.810 m), în anul 2016, Muntele Musala (2.925 m), cel mai înalt din Bulgaria şi Muntele Olimp (2.917m), cel mai înalt din Grecia, în 2018. Acum, doar trei din cei patru care au pornit la drum au reuşit să ducă la bun sfârşit expediţia pe Vârful Araratul Mare. Din păcate, Cosmin Florea nu a ajuns sus, însă merită toată admiraţia noastră pentru că a încercat.
Muntele Ararat este considerat un munte biblic. Este un lanţ muntos aflat la graniţa dintre Turcia şi Armenia, renumit mai ales pentru menţionarea lui biblică. Astfel, în episodul biblic în care se relatează potopul din vremea lui Moise, citim: „După o sută cincizeci de zile, a început a se scurge apa de pe pământ şi a se împuţina. Iar în luna a şaptea, în ziua a douăzeci şi şaptea a lunii acesteia, s-a oprit corabia pe Munţii Ararat. Apa a scăzut mereu, până în luna a 10-a; iar în ziua întâi a lunii a 10-a s-au arătat vârfurile munţilor” (Facere 8, 3-5). Deci, Muntele Ararat este considerat drept locul unde s-ar fi oprit Arca lui Noe, după încetarea potopului şi retragerea treptată a apelor.
  Zonă sensibilă între trei ţări
Cei patru temerari au pornit din Brad joia trecută. Au zburat într-o zi de la Bucureşti la Istanbul, de aici la Ankara şi apoi la Dogu Baiazid. De la această localitate au mai făcut 150 de kilometri cu maşina. ”Expediţia noastră a fost una organizată de Extrem Travel din Braşov. Nu poţi merge de unul singur, sau pe cont propriu pe acest munte, având în vedere că este o zonă sensibilă între Turcia, Armenia şi Iran. Ghidul nostru a fost Valentin Gingolov, de la care am învăţat multe lucruri utile”, a declarat primarul Florin Cazacu,pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
  Ultimii 200 de metri, pe gheţar
Edilul şef al Bradului povesteşte că prima tabără a fost la altitudinea de 3.200 de metri. A doua tabăra a fost la 4.200 de metri înălţime. „Zona vârfului am început să o escaladăm la ora 1 noaptea. La ora 6 am fost pe Vârful Araratul Mare. Am stat acolo doar 20 de minute, deoarece era un vânt extrem de puternic. Ultima porţiune de urcare, de 200 de metri, este pe gheţari. Organismul oboseşte tare, din cauza aerului rarefiat. Bagajele ne-au fost cărate între tabere de cai. Am dormit în corturi tip iglu. Nu am reuşit să dormim trei zile şi trei nopţi. Un vânt puternic, frig de aproape ne-au îngheţat feţele. Ne vom aminti mereu de ziua de 25, din a şaptea lună, ca în Biblie, când am ajuns pe Vârful Araratul Mare. Muntele ne-a cucerit pentru totdeauna. La coborâre, mi-a fost afectată vederea la ochiul drept. Mi-am recăpătat vederea doar după 10-12 ore. Apa ne-a îngheţat în termosuri. Dar, vântul a fost cumplit”, a povestit Florin Cazacu, primarul municipiului Brad. Ieri dimineaţa, brădenii temerari au ajuns acasă. Mulţumiţi că au dus până la peste 5.000 de metri înălţime tricolorul nostru, pe care scrie ”România, Brad, No, Gata, No, Hai!”. Iar povestea lor merge mai departe. Vom afla, cu siguranţă, care este următoarea lor expediţie. Felicitări, Vasile Alba, Radu Pavel, Cosmin Florea şi Florin Cazacu! Suntem mândri de voi.(Sorina Popa)

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Viorica spune:

    Remarcabil in aceasta expeditie a fost prezenta unei doamne, casatorita cu un bradean, dr. Horia Sarbu, participant si el. Doamna Andrada Sarbu este un performer in toate domeniile, adica este medic stomatolog cu tripla specializare, mama a trei copii si a fost prima din acest grup care a ajuns pe varful Ararat.
    Oare cine nu a vrut sa se scrie despre toti participantii din aceasta expeditie??? Sa fie vorba de misoginism, de invidie feminina, sau doar calcule politice care pot denatura si o astfel de performanta ????!!!!!!!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku

Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku

Cetate Deva revine în Liga a III-a de fotbal

Cetate Deva revine în Liga a III-a de fotbal

CS Hunedoara, câştigătoare în amicalul  cu Arieşul Turda

CS Hunedoara, câştigătoare în amicalul cu Arieşul Turda

Închide