FlashPolitica si administratie

Drumul lui Băsescu încă la faza milioane de lei pe documentaţii: Până se face ultimul tronson, se topesc banii

05 drumu lu basescuVolodia Macovei

Marele vis hunedorean, acela de a lega Valea Jiului de Băile Herculane, respectiv realizarea „drumului lui Băsescu”, cum mai este numit, aproape că s-a stins, în atâţia ani de promisiuni, amânări şi piedici. Cu toate acestea, un ultim tronson – drumul de legătură DN 66 A Câmpu lui Neag-Cerna – ar putea intra în lucru în anii ce vin, luând în calcul că acum abia se achiziţionează revizuiri şi documente.

Un drum cât se poate de necesar
Trebuie ştiut că realizarea investiţiei „Drum de legătură DN 66 A Câmpu lui Neag-Cerna” este una din investiţiile cu impact major asupra dezvoltării zonei Văii Jiului şi a zonei turistice adiacente, realizând, în sfârşit, conexiunea între judeţul Hunedoara şi staţiunea turistică Băile Herculane, pe traseul ce are aproape Parcul Naţional Retezat şi Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei.
Două tronsoane din întregul drum sunt deja realizate – lucrările fiind începute acum aproape un deceniu – deşi au fost o mulţime de probleme şi cu finanţările, şi cu presiunea ecologiştilor. În fapt, acest drum care leagă Valea Jiului de Băile Herculane ar fi trebuit să fie finalizat cel târziu în 2010. Dar nu a fost aşa.
Pentru drumul de legătură de 19 kilometri, între Câmpu lui Neag şi Cerna, lucrarea este dificilă, pe traseul stabilit fiind necesară, între altele, construirea unui pod peste Cerna, a 82 de podeţe şi a unui viaduct de coastă cu suprastructură în consolă. De asemenea, pentru protejarea faunei, sunt prevăzute şase viaducte pentru traversarea drumului de către animalele mari şi un podeţ în zona de reproducere a amfibienilor.
Acest drum a primit acordul de mediu din vara anului 2011. Studiul de fezabilitate iniţial trebuie revizuit, actualizat, după cum arată noua licitaţie pusă în lucru. Alţi bani, altă distracţie.

Suma de 4,5 milioane de lei doar pe pregătirea hârtiilor
Să vedem cam cât costă tocmirea în ordine a unor documentaţii. Conform datelor licitaţiei iniţiate în 23 mai 2014, licitaţie având ca termen final 10 iulie 2014, contractul de servicii necesar în pregătirea trecerii la fapte, respectiv la licitarea şi contractarea lucrărilor propriu-zise, are ca obiect: 1. Revizuirea/ Actualizarea Studiului de Fezabilitate pentru Drum de legătură DN66A km 47+600 – km 66+204, Câmpu lui Neag – Cerna, în conformitate cu H.G. nr. 28/2008, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu cerinţele caietului de sarcini şi în conformitate cu legislaţia în vigoare; 2. Pregătirea documentaţiei necesare în vederea transmiterii aplicaţiei de finanţare din Fonduri Structurale pentru Proiectul Drum de legătură DN66A km 47+600 – km 66+204, Câmpu lui Neag – Cerna; 3. Pregătirea documentaţiei de atribuire pentru contractele de lucrări aferente Proiectului Drum de legătură DN66A km 47+600 – km 66+204, Câmpu lui Neag – Cerna, precum şi asigurarea asistenţei Beneficiarului pe durata procedurii de achiziţie publică (clarificările solicitate de potenţialii ofertanţi, participarea în comisii de evaluare în calitate de experţi cooptaţi în conformitate cu prevederile articolului 73 din H.G. 925/2006, cu modificările şi completările ulterioare).
Ei bine, pentru toată povestea asta cu documentaţii şi asistenţă, valoarea estimată a contractului este de 4.516.548 lei, fără TVA, din care 410.141 lei, fără TVA, reprezintă cheltuieli diverse şi neprevăzute, în procent de 10 la sută din valoarea serviciilor. O mulţime de bani, pe lângă mulţimea de bani cheltuită deja.
Oricum, după cum merg lucrurile la noi, dacă abia la sfârşitul verii se lămureşte contractul de servicii, până se fac hârtiile, până se stabilesc strategiile, mai trec vreo câţiva ani. Aşa că „drumul lui Băsescu” rămâne, încă o vreme, taman la capătul slab luminat al tunelului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura