Drumul care duce la cabana Pietrele, din Retezat, distrus de tãietorii de pãdure

1 aprilie 2015 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

  Natalia Bumbac 05 drum retezat 9

Drumul judeţean care face legătura dintre localitatea Cârnic şi Cabana Pietrele din Masivul Retezat a fost distrus de către cei care exploatează lemnul în zonă. O porţiune de trei kilometri din calea de acces are şanţuri adânci de aproape un metru, după ce tăietorii de pădure au târât buştenii legaţi de un tractor. Panourile de informare turistică de la intrarea în Parcul Naţional Retezat au fost rupte, iar acestea sunt doar câteva elemente din imaginea completă a dezastrului.
Vin turişti, dar n-au pe unde trece
„Pe o porţiune de aproape trei kilometri nu se poate circula cu nici un mijloc de transport, deoarece de la Cârnic, la bariera de la cascada Lolaia, nu mai există cale de acces. Cei care exploatează pădurea în zonă au legat buştenii de un tractor şi i-au tras direct pe drum, distrugându-l. Dacă va fi nevoie să intervenim în caz de urgenţă, nu vom avea cum. Cabanierii sunt afectaţi din cauză că nu se pot aproviziona. Am fost informaţi de către aceştia că de mâine (n. r. astăzi), în Parcul Naţional Retezat, va veni un grup de turişti din Cehia, care vor sta cinci zile. Acest drum este poarta principală de intrare în Parcul Naţional Retezat”, a subliniat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara.
Actele sunt în ordine, drumul nu mai există
În urma unor sesizări, cei de la Garda de Mediu Hunedoara au mers la faţa locului pentru a vedea care este situaţia. „Pot să vă spun că drumul este în responsabilitatea Consiliului Judeţean Hunedoara, noi neavând atribuţii în acest sens. Am verificat legalitatea actelor din punct de vedere al mediului şi am constatat că toate sunt în regulă. Au toate avizele necesare, inclusiv cel de la Parcul Naţional Retezat”, a explicat telefonic Bogdan Sever, inspectorul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara.
Judeţul se confruntă cu un flagel
Despre starea drumului din Masivul Retezat, reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara au declarat că sunt la curent şi că se va interveni de urgenţă pentru a-l repara până la sărbătorile pascale. „Cunoaştem situaţia de la drumul judeţean care duce la Cabana Pietrele din Retezat şi care a fost distrus iremediabil. Este îngrozitor ce se întâmplă acolo. Domnul vicepreşedinte Dorin Gligor a semnat zilele trecute ordinul de demarare a lucrărilor de reabilitare, lucrări pe care va trebui să le finalizăm până de Paşti. Este posibil ca la scurt timp să ne trezim din nou cu drumul distrus şi nu este singura situaţie de acest fel. Avem probleme în tot judeţul cu drumurile care sunt distruse de transporturile de mare tonaj, pot spune că este un flagel cu care ne confruntăm”, a afirmat Adrian David, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta a adăugat că este nevoie de un plan bine pus la punct, la care să participe toate instituţiile responsabile ale statului şi care să stopeze flagelul. Altfel, banii hunedorenilor vor fi în continuare cheltuiţi pe lucrări de reparaţii ale arterelor judeţene, mult mai frecvent decât ar fi necesar.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Petru spune:

    Pai decat sa va lamentati cu reparatiile si chetuirea in zadar a banilor hunedorenilor, mai bine luati masuri de supraveghere, depistare si amendare a vinovatilor!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cum a gândit primarul din Şoimuş programul achiziţiilor publice pe 2015. Din 51 de contracte, 49 vor putea fi date cu „dedicaţie”

La şedinţa de marţi, 31 martie, a Consiliului local Şoimuş, a fost supus votului programul anual al achiziţiilor publice pentru...

Tinerii hunedoreni, tentaţi de droguri de la o vârstă fragedă

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA), Hunedoara din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, oferă servicii de consiliere şi ajutor...

Percheziţii la persoane bănuite de infracţiuni informatice

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T din Mehedinţi au destructurat ieri o grupare care ar fi cauzat...

Închide