Politica si administratie

Gunoiul, la comun, problemele, separat

Adriana Năstase05 ioan prip

Ioan Prip (foto), directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Hunedoara” a răspuns unor întrebări legate de funcţionarea viitorului deponeu ecologic de gunoi de la Bârcea Mare.
-Preţul pe care-l vor plăti hunedorenii pentru serviciul respectiv va fi cu mult mai mare decât se percepe în prezent pentru deşeurile colectate?
-Trebuie să se ştie că, după finalizarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare, tariful pe care-l va plăti populaţia nu va putea depăşi 1,8 la sută din veniturile cele mai sărace, respectiv suma de 8,1 lei/persoană/lună în mediul urban şi de 2,89 lei/persoană/lună în mediul rural.
-Ne puteţi spune care sunt consultanţii pe care ADI „Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Hunedoara” i-a angajat?
-Noi am încheiat contractul de prestări servicii nr.5/3 martie 2014, prelungit prin actul adiţional nr.1 din 20 octombrie 2014, având ca obiect asigurarea asistenţei tehnice pentru implementarea Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara, în perioada 2013-2015. Potrivit contractului, în prezent, ADI plăteşte prestatorului 4.500 de lei/ lună/expert, respectiv 9.000 de lei pentru doi experţi, la care se pot adăuga cheltuieli de deplasare şi cazare.
-Sunt unele localităţi, în care operatorul de salubritate are contract pentru mai mulţi ani de acum încolo. Ce se va întâmpla în aceste locuri, având în vedere că deponeul de la Bârcea Mare va trebui să înceapă să funcţioneze de anul viitor?
-Atunci când s-a analizat acest proiect, al managementului integrat al deşeurilor în judeţul nostru, s-a avut în vedere şi acele contracte existente. În cazul contractelor încă în vigoare, operarea în localităţile respective va începe după expirarea lor. Mai mult, se va stabili noul flux al deşeurilor către staţiile de transfer sau de sortare existente şi căte deponeul ecologic, precum şi modalitatea de plată pentru transferarea, sortarea şi depozitarea deşeurilor.
-Există situaţii în care membri ai ADI vor să părăsească asociaţia. Ce se întâmplă atunci?
-Dacă un membru nu va accepta operatorul desemnat prin licitaţie, va fi exclus din ADI şi va trebui să organizeze o procedură deschisă pentru a desemna un alt operator care va primi deşeurile respectivei unităţi administrativ teritoriale. Dar, având în vedere condiţionalităţile instituţionale impuse prin acest tip de proiect, finanţat cu fonduri europene nerambursabile, în cazul depozitelor construite cu aceste fonduri, nu pot beneficia de respectiva infrastructură decât membrii ADI.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura