Comunitate

Dr. Andra Lucia Popa, medic specialist medicină internă la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad: sindromul intestinului iritabil, printre afecțiunile des întâlnite. Investigații și analize gratuite, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie

Magdalena Șerban

Sindromul intestinului iritabil este una din cele mai des întâlnite afecțiuni digestive, atât la bărbați, cât și la femei, după cum spune dr. Andra Lucia Popa (foto), medic specialist medicină in­ternă care activează în cadrul Sana­to­riului de Pneumoftiziologie Brad.

Cum se simte
„Cunoscut și sub numele de colon iritabil, este o afecţiune funcţională (nu structurală), cu evoluţie îndelungată, recurentă, fără complicaţii, dar cu im­pact important asupra calitaţii vieţii. În România, prevalenţa este cu valori mai crescute la vârstnici. Cauzele sunt multi­factoriale, însă factorul genetic are un rol important în patogenia bolii. Se carac­terizează prin durere abdominală re­cu­rentă, prezentă cel puţin 1 zi pe săp­tămână în ultimele 3 luni, cu debut de cel puţin 6 luni anterior diagnosticului, aso­ciată cu două sau mai multe din ur­mă­toarele criterii: în relaţie cu defecaţia, asociată cu modificări ale frecvenţei scaunului, asociată cu modificări ale consistenței scaunului. Anamneza este foarte importantă pentru caracterizarea durerii de tip funcţional, excluderea simp­tomelor de alarmă (rectoragie, durere/diaree nocturnă, inapetenţă, scă­dere ponderală) şi aflarea istoricului familial (antecedente de neoplasm co­lo­rectal, boală celiacă, boală inflamatorie intestinală), fiind esențiale. Durerea este descrisă în mod variabil, declanşată de masă, stres sau, fără legătură cu aces­tea, având localizare diferită şi inten­si­tate medie – mare, niciodată nocturnă sau însoţită de inapetenţă şi scădere ponderală. Esenţială pentru diagnostic este modificarea durerii sau dispariţia durerii după defecaţie. Simptomele care însoţesc durerea pot fi diareea fără sân­ge, constipaţia, defecaţia dificilă, defe­caţia incompletă, alternanţa diaree-cons­tipaţie, meteorismul abdominal şi prezenţa de mucus în scaun. Cauzele nu sunt foarte bine cunoscute, dar, în primul rând, este incriminat stresul. Stresul și anxietatea sunt pe primul loc, urmate de alimentație, una dezorganizată, haotică, deci practic un regim de viață nesănătos duce la un sindrom de colon iritabil. Alte cauze ar mai fi tulburările hormonale, mai ales la femei, în perioada de dinainte de menstruație, pot să apară aceste simp­tome și, desigur, anumite medica­men­te cum ar fi antibioticele ce dere­glează flora intestinală și duc, în timp, la sindrom de colon iritabil. Sunt foarte importante analizele în diagnosticarea sau, mai bine zis, pentru excluderea în primul rând a altor afecțiuni”, a precizat dr. Andra Lucia Popa, medic spe­cialist medicină internă care este și rezident în specialitatea Oncologie. Referitor la tratamentul sindromului de colon iritabil, aceasta a indicat unul igieno-dietetic şi medicamentos.

Cum se poate depista
„Este un diagnostic de excludere. Deci întâi ne gândim la alte boli care sunt mult mai periculoase și după ce le excludem rămâne doar sindromul de colon iritabil ca un diagnostic cert. Ne-ar ajuta, în primul rând, niște analize de sânge unde pu­tem vedea o anemie sau probe infla­ma­torii crescute, o ecografie abdomi­nală pentru a exclude boli care nu țin de tubul digestiv cum ar fi boli ale cole­cis­tului, ale pancreasului, care pot da, de ase­menea, aceste modificări cu balo­nare și tulburări de tranzit intestinal. După ce sunt ex­cluse aceste boli, trebuie investigat tubul digestiv. Întrucât sunt și alte boli diges­tive care duc la aceste simptome, printre care bolile inflamatorii intestinale, diver­ticulii de pe colon și nu în ultimul rând, cea mai de temut boală, cancerul de colon. Care de multe ori, așa se manifestă, doar cu o tulburare de tran­zit. Ecografia ne poate orienta oare­cum spre o patologie de acest gen. O hemogramă în principal este utilă pentru a exclude o anemie, probe inflamatorii de genul VSH, fibrino­gen, proteina C reac­tivă. Acestea sunt foarte im­por­tante pentru a exclude alte boli pan­cre­a­tice, o amilază, o lipază serică, o reastază (calprotectina) din ma­terii fecale sunt foarte importante. Trata­mentul este individualizat în funcție de fiecare caz în parte. Chiar dacă pacientul știe că are sindrom de colon iritabil nu tre­buie să ia în considerare sau să încea­pă să ia tratamentul altui pacient care are același sindrom. Pentru că tratamentul este individualizat în funcție de ce pre­domină: durerea abdominală, la alți pa­cienți predomină diareea, la alții cons­tipația. În mare, constă în probiotice care sunt foarte eficace pentru refacerea florei intestinale, și acestea sunt, la rân­dul lor, unele speciale pentru diaree, al­tele pentru constipație, antispastice, anti­flatulente, dar, în principal, probio­ti­cele ar fi ca tratament de bază. Cert este că pentru a exclude sau a infirma una din aceste boli mai serioase ale intestinului, colonoscopia este singura metodă sau standardul de aur pentru diagnostic”, a adăugat specialistul. Reamintim că programul său de activitate este zilnic, în intervalul 11:30 – 15:00 în Ambulatoriu (consultații, urgențe, etc), iar pentru internările de zi este în intervalul 8:00-11:30. Serviciile medicale de la sanatoriu implică și pa-cienți care nu sunt internați aici, ei putând să se prezinte în baza unei programări telefonice realizată în prea­la­bil și a unui bilet de trimitere emis de medicul de familie, pentru specialitatea Medicină Internă. Datorită faptului că unitatea e în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, investigațiile vor fi gratuite (de la analize de sânge și până la ecografii).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura