Comunitate

Două noi specializări de master la Universitatea din Petroșani

Magdalena Șerban

Chiar dacă la ora actuală, Univer­sitatea din Petroșani are foarte multe specializări atractive pe piața muncii atât din țară cât și din străinătate, dinamica în cazul învățământului su­perior a devenit una alertă, așa că mereu trebuie ținut pasul cu cerințele de profil. Astfel, anul 2023 va aduce instituției două ramuri noi.

 

Au gândit în perspectivă

„O primă documentație e deja tri­misă la ARACIS, iar după ce vom obține un acord de la cei care se ocupă de denumirea specializărilor o vom înainta și pe cea de-a doua. Vorbim, în primul rând, de un master în limba engleză despre Consum și Producție Respon­sa­bilă, iar cea de-a doua o constituie resurse regenerabile și baterii. Ne-am orientat către aceste segmente care sunt foarte bine cotate pe piața muncii și, totodată, sunt la mare căutare. Una dintre specializări se află și în cadrul consorțiului EURECA PRO, din care facem parte. De asemenea, ne-am mai propus să reacredităm anul pregătitor de limba română, pentru că a fost acreditat provizoriu (pe o durată de trei ani). Mai sunt unele mai vechi pe care nu le-am putut a­credita în perioada pan­demiei cau­zate de COVID-19.

Mai exact, specializarea de inginerie me­dicală și o specializare la colegiul non­uni­versitar, menită să atragă și elevele care au terminat liceul, dar nu au luat diploma de bacalaureat pentru că până în pre­zent cele două specia­lizări existente atrag mai mult elevii, nu elevele”, a subliniat prof. univ. dr. ing Radu Sorin (foto), rectorul Universității din Petroșani. Amintim că instituția din Valea Jiului se numără printre unitățile de învățământ superior selectate de Comisia Europeană pentru a forma un al doilea val de Universități Europene, făcând parte din consorțiului academic EURECA-PRO (alături de Montanuni­versität Leoben din Austria, Univer­sitatea Minieră și Tehnologie din Freiberg – Germania, Universitatea din León – Spania, Universitatea Tehnică din Creta – Grecia, Universitatea de tehnologie Silezia – Polonia, Mittweida University of Applied Științele din Germania, Universitatea din Hasselt și Universitatea din Lorraine). Printr-un proiect comun, sunt vizate tehnologii de valorificare superioară a substan­țe­lor minerale nonenergetice, valorifi­ca­rea resurselor energetice regenerabile din zonă (hidro, bio, eoliană), pro­movarea unor măsuri de echitate interregională referitor la resurse, reorientarea competențelor în minerit în domeniul resurselor minerale non­ener­getice (cuarț, materiale de con­strucție, sare, cupru). Consorțiul are ca scop derularea unor programe de studii comune între universitățile par­tenere, (licență, master și doctorat), atât online, cât și fizic.