Comunitate

Dor și drag de Dragobete

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, a întâmpinat în acest an săr­bă­toarea primăverii și a dragostei printr-un eveniment cultural-literar intitulat „Dor și drag de Dragobete”.

Pune în mișcare totul
„Veche de secole, sărbătoare dragă ro­mâ­nilor, transmisă peste generații, Drago­betele, numit și Cap de primăvară, este simbolul speranței, al renașterii naturii și al iubirii. Bogată în semnificații și simboluri, sărbă­toarea de Dragobete face parte din patri­moniul spiritual al poporului român, din te­zaurul de tradiții și obiceiuri care nu-și pierd prospețimea odată cu trecerea timpului pentru că sunt preluate și transmise din ge­nerație în generație. Mai presus de orice, Dragobetele semnifică iubirea, acest sen­ti­ment primordial care, așa cum știm de la Dante, „pune în mișcare soarele și astrele”. Este acel sentiment de „dor și drag” care i-a cuprins, îi cuprinde și îi va cuprinde pe toți atât timp cât va exista această lume. Te­zaurul spiritual românesc, cântecele noas­tre și versurile creatorilor anonimi și ale ma­rilor noștri poeți, toate cuprind ca într-o ladă de zestre creații dedicate dragostei.
Dragobetele l-am sărbătorit în ziua de 23 februarie în foaierul Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani unde și-au dat întâlnire scrii­tori și artiști care au dorit să fie prezenți cu slova și cu cântul la această sărbătoare ro­mâ­nească. Așa cum se întâmplă la majo­ritatea activităților noastre culturale, și de această dată am fost onorați de prezența re­pre­zentanților Consiliului Județean Hunedoara: Costel Avram, administratorul public al județului, Ion Bădin, vicepreședinte al Con­siliului Județean Hunedoara, și Doinița Maria Bălănesc, consilier județean. ((La atingerea iubirii toți devenim poeți)) a spus filozoful grec Platon și acesta este un adevăr pe care l-au simțit mulți când au fost tineri. Dar poeții au, desigur, o inimă mult mai sensibilă, un suflet profund, au harul și priceperea de a transpune în versuri trăirile născute din dragoste”, a spus Sebastian Bara, mana­ge­rul bibliotecii județene.

Corala Sargeția
„Binecunoscutele și apreciatele scriitoare Paulina Popa și Elisabeta Bogățan au mo­derat prima parte a evenimentului în care scriitorii și poeții hunedoreni au rostit ver­suri de dragoste din propria lor creație.
Ne-au împărtășit din opera lor poetică Camelia Ardelean, Ioan Dan Bălan, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Mariana Chicioi, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Ladislau Daradici, Dumitru Hurubă, Florentina Mitrică, Dorel Neamțu, Dan Orghici, Elena Petruț, Carmen Pinte, Paulina Popa, Aurelian Sârbu, Miron Simedrea, Petronela Vali Slavu,Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Adriana Tomoni,Tiberiu Vințan.A fost o reală bucurie să vedem această întâlnire de suflet dintre scriitorii noștri, toți prieteni ai Bibliotecii Județene, promotori ai culturii, gata oricând să vină alături de noi la acțiu­nile culturale organizate în beneficiul co­munităților locale. Un nucleu de scriitori hunedoreni uniți, animați de dorința de a fi cât mai des în mijlocul iubitorilor de litera­tură, a fost întotdeauna unul dintre dezi­deratele Bibliotecii Județene, iar astăzi, când îl vedem înfăptuit, ne încearcă un bine­meritat sentiment de satisfacție. Totdată, actorii Corina Vişinescu și Daniel Cergă de la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani au recitat poeziile „Iubeşte-mi mâinile” de Elena Farago, „Fata şi zmeul” de Radu Stanca și, respectiv, „Ploaie în luna lui marte” de Nichita Stănescu, poezii îndrăgite și devenite clasice în lirica românească contemporană. A urmat o suită de piese muzicale de dragoste în interpretarea Coralei Sargeția din Deva, sub bagheta diri­joarei Mihaela Popa, ansamblu binecunos­cut și îndrăgit, cu un repertoriu vast, inter­pretat cu foarte mult talent și dăruire”, a adăugat managerul Sebastian Bara.

Poezii de dragoste
Întreaga noastră manifestare a avut drept „decor” un număr de 20 de panouri, pe fie­care dintre ele fiind o poezie de dragoste din creația celor mai îndrăgiți poeți români. Iubi­torii de poezie au putut astfel să citească, să recitească poeziile: „Gândind la tine” și „Iubind în taină” de Mihai Eminescu, „Cântec” de George Topârceanu, „Celei care minte” de Ion Minulescu, „Despărțire” de Elena Farago, „Catrenele dragostei”, „Pre­zența ta” și „Psalm dragostei” de Lucian Blaga, „Eu te-am rupt pe tine din aer”,„Altă matematică” și „Leoaică tânără, iubirea” de Nichita Stănescu, „Curajul îndrăgostit” și „Dragostea” de Nicolae Labiș, „Când cel iubit”, „Dragostea mea” și „Dragostea” de Magda Isanos, „Postfață la o iubire sfârșită” și „Sonetele iubirii împlinite” de Nina Cassian, „Cuplu” și „De dragoste” de Ana Blandiana, „El și ea” de Alexandru Andrieș și „Să ne iubim, chera mu” de Mircea Cărtărescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.