FlashPolitica si administratie

Donatorii de sânge, scutiti de impozit

Carmen Cosman

Primăria Hunedoara păstrează şi în acest an decizia de acordare de facilităţi fiscale pentru donatorii fideli de sânge. Anul trecut, aproape nu a fost şedinţă de consiliu local în care să nu fie pusă în discuţie măcar o cerere în acest sens.

Un ajutor binevenit
Zeci de hunedoreni au beneficiat, anul trecut, de scutirea de la plata impozitului pe locuinţe şi terenuri, după ce au donat, în mod regulat, sânge. Conform unei hotărâri de consiliu local, donatorii fideli din municipiul Hunedoara beneficiază de facilităţi. „Anul trecut, au fost zeci de cereri în acest sens. La 15 donări de sâge, persoana respectivă este scutită de plata impozitului pe o perioadă de un an”, a  declarat Monica Rada, consilier al primarului, purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara.
Pentru mulţi hunedoreni, donarea de sânge reprezintă o adevărată gură de oxigen. În Hunedoara sunt 2.332 persoane care nu se regăsesc în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. Numărul real al şomerilor este, însă mai mare, dar mulţi hunedoreni au ieşit deja din orice statistică.

Cine poate oferi sânge
Donarea de sânge este permisă numai persoanelor sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 şi 62 de ani, greutate de minimum 58 de kilograme, care să nu prezinte afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer. Potrivit medicilor, în afara acestor vârste, nu există garanţia unui răspuns armonios din partea organismului faţă de pierderea a 450 ml de sânge. De asemenea, nu pot fi donatori cei care au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg, femeile gravide sau lăuze, persoanele cu stări emoţionale exagerate, cele care au consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare, sau au mai puţin de 70 de zile de la ultima donare, au avut pierderi de sânge sau au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale. În cazul femeilor care au născut, perioada de interdicţie se prelungeşte până la 18 luni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura