Actualitate

Doi pensionari din Elveţia călătoresc în jurul lumii cu un camion. „Cel mai frumos lucru e că putem rămâne unde ne place”

Căsătoriți de 42 de ani, Silvia și Werner Berger (foto), din Weggis, Elveția, călătoresc în jurul lumii la bordul unui camion MAN adaptat, în care au investit 200.000 de euro.
„Visul nostru de a avea copii nu s-a împlinit. Călătoriile au devenit un substitut pentru noi”, explică Werner Berger, 68 de ani.

„Expi”, numele de alint al camionului
De 8 ani, pensionarii au renunțat la biciclete și la Toyota veche cu care obișnuiau să facă excursiile și circulă acum prin lume cu propriul vehicul de expediție, un camion echi­pat cu tot ce le trebuie. Așa au fost în deșerturile din Africa, în Canada, America de Sud, Asia și Europa. „Peisajele spectaculoase, departe de aglomerație, de turiști, ne inspiră mereu”, spune Silvia Berger, 66 de ani. Au vândut firma de consultanță și casa, pentru a-l lua pe Expi În 2019, cuplul a decis să predea firma de consultanță angajaților lor, pentru a călători cu vehiculul lor de expediție „pe ter­men nelimitat”. „Expi” este numele de alint al camionului.

Și-au vândut casa
„Nu mai suntem chiar tineri, dar vrem să descoperim cât mai multe noi colțuri de lume”, spune Silvia. Pentru ca visurile să devină reali­tate, cei doi și-au vândut casa și și-au cumpărat un camion MAN de 200.000 de euro, apoi au făcut și alte investiții în vehiculul lor. Și-au păstrat un mic apartament în Weggis, „unde venim în vacanțe!”. Au inclusiv panouri de energie so­lară De la aragazul cu inducție, cuptor, frigider și congelator, duș și toaletă, cuplului nu îi lipsește nimic în casa mobilă pe roți.
„Vehiculul nostru este echipat în așa fel încât să ne putem descurca în izolare timp de săptămâni cu propria noastră energie solară și cu rezervorul independent de apă”, susțin pensionarii.

Au dat examen

Înainte să plece în prima mare călătorie, au dat examen de conducere pentru camioane. Acum, fac cu rândul la volanul mastodontului, când parcurg mii de kilometri pe trasee uneori periculoase. Impresionați de Africa de Sud și Iran Dacă îi întrebi despre cele mai frumoase locuri văzute, spun că le place în special Africa de Sud. Apreciază și ospitalitatea oamenilor pe care i-au întâlnit în Iran: „Dacă ești acolo și cunoști oamenii, îți oferă o imagine diferită de cea pe care o obții din mass-media”. Prima călătorie lungă i-a purtat pe prin Canada, în 2018. Iar un al traseu, prin Peninsula Arabică până în Turcia, a început în decembrie 2021 și s-a încheiat la finalul primăverii 2022. Următoarea aventură este deja planificată. Luna aceasta, camionul va fi expediat din Hamburg în Uruguay.
Urmează Uruguay și, din nou, Argentina În decembrie, Silvia și Werner Berger zboară la Montevideo, de unde își iau mașina și se îndreaptă spre nord, în Bolivia și mai departe în Argentina.

„Ultima dată când am fost în Argentina și Chile, cu rute dificile, la altitudini de peste 5.000 de metri, trebuit să plecăm devreme, din cauza pandemiei”, spune Silvia. „Cel mai frumos lucru e că putem rămâne unde ne place”, conchide șoferița.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura