ActualitateFlash

Doamne fereşte de un război la noi! Vom fi carne de tun

Deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu, preşedintele comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, a declarat des­pre reintroducea serviciului militar obligatoriu că este foarte greu să faci în momentul de faţă acest lucru, pentru că vorbim şi de fonduri.

Responsabilizați și recompensați
Parlamentarul a precizat că statul tre­buie să reconsidere modul de eva­luare şi de recompensare a celor care sunt în serviciul militar activ şi atunci lucrurile pot intra într-o altă paradigmă. ”Noi trebuie să ne ocupăm de acest sistem activ, profesionist şi acest sistem militar voluntar în care oamenii trebuie să se simtă implicaţi, atraşi şi responsabilizaţi, dar în acelaşi timp şi recompensaţi”, a mai spus Leoreanu.
Laurenţiu Leoreanu a declarat că acum, serviciul militar voluntar este pe trei luni, cu elemente stimulative pen­tru cei care doresc să urmeze o carieră, sau nu (..) cu trei salarii medii pe eco­nomie, dar ”din păcate s-a văzut că nu a fost suficient de stimulativ”. ”Practic, prin introducerea serviciului militar volun­tar s-a dorit întinerirea rezervei pentru că noi avem pe formatul din care facem parte, NATO, o armată pro­fesionistă în care rezerva operaţională a armatei trebuie întinerită. Acest lucru se poate face deocamdată prin servi­ciul militar voluntar. Nu putem vorbi în momentul de faţă de serviciul militar obligatoriu, aşa cum am spus, facem parte din această Alianţă, păstrăm acest format cu armata profesionistă şi rezerva Armatei trebuie întinerită”, a spus Leoreanu.
Preşedintele comisiei de Apărare a mai spus că rezerva armatei este formată din cei care au făcut armata şi aceştia sunt obligaţi să vină la chemări şi periodic au început să efectueze şi pregătiri. ”Ei ştiu că trebuie să răspundă şi este foarte importantă şi această pre­gătire periodică”, a mai arătat de­putatul PNL. Virgil Bălăceanu, fost re­prezentant al Comandamentului NATO, a declarat că, dacă nu vom reface re­zerva Armatei pe principiile voluntaria­tului, va trebui să reintroducem ser­iciul militar obligatoriu şi a arătat că ar trebui întrebaţi parlamentarii de ce o lege care este absolut necesară privind re­facerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de aproape 3 ani de zile. ”La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”, a mai afirmat Bălăceanu, el adăugând că forţele de apărare isra­eli­ene au mobilizat peste noapte 300.000 de rezervişti, din aproape 500.000 pe care îi au în evidenţă.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura