DNA a depus contestaţie faţă de achitarea fostului secretar al Consiliului Judeţean

Sorina Popa

Aşa cum a anunţat Laura Codruţa Kovesi (foto), şefa DNA, instituţia pe care o conduce a depus contestaţie la anulare în dosarul lui Dan Daniel, fostul secretar al Consiliului Judeţean Hunedoara. Se ştie că fostul secretar a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, însă decizia a fost anulată de către Curtea de Apel Alba Iulia.

Depusă în 3 martie
Laura Codruţa Kovesi a declarat imediat după asta că va ataca sentinţa dată în cazul lui Dan Daniel. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, contestaţia DNA a fost depusă în 3 martie 2017. Data la care se va judeca această contestaţie este, potrivit sursei amintite, 28 martie 2017.
Judecători de la Curtea de Apel Alba Iulia au considerat, în dosarul lui Dan Daniel, că acesta nu a încălcat vreo lege, ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă, ci doar o hotărâre de guvern, motiv pentru care fapta de abuz în serviciu a fost dezincriminată în cazul lui, conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/ 2016. Kovesi a declarat ulterior că decizia dată de CA Alba Iulia, de a admite contestaţia la executare pentru abuz în serviciu este una izolată şi va fi atacată de DNA cu contestaţie în anulare, ceea ce s-a şi întâmplat.
„Vă pot spune cu siguranţă că este o decizie izolată, am studiat practica judiciară cu privire la contestaţiile la executare soluţionate exact pentru aceleaşi motive de către alte instanţe, inclusiv decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este o soluţie izolată. În cursul anului trecut, după apariţia deciziei Curţii Constituţionale, au fost mai multe soluţii de condamnare pe infracţiunea de abuz în serviciu, sunt peste 70 de persoane condamnate pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Deci, această infracţiune nu a fost dezincriminată. Curtea Constituţională nu a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu, vă rog să vă uitaţi la punctul 2 al deciziei, în care scrie: respinge excepţia de neconstituţionalitate pentru infracţiunea prevăzută de articolul 13 indice 2 din Legea 78 care este infracţiunea de abuz în serviciu dată în competenţa DNA“, a declarat Kovesi imediat după decizia dată în cazul lui Dan Daniel.
Este adevărat ce susţine şefa DNA, numai că şi alte instanţe din ţară au mai achitat în acest an numeroase persoane care erau acuzate de abuz în serviciu, motivând cu Decizia CCR. Inclusiv Tribunalul Alba a achitat zilele trecute aproape 30 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, în baza Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016.

One thought on “DNA a depus contestaţie faţă de achitarea fostului secretar al Consiliului Judeţean

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.