Cristian Resmeriţă a pierdut definitiv procesul cu ANI

9 martie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Natalia Bumbac

Senatorul Cristian Resmeriţă (foto) a pierdut definitiv procesul în care a cerut anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care a fost găsit în conflict de interese. În 8 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-a respins recursul faţă de hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, instanţă care, la rândul ei, a respins acţiunea parlamentarului de anulare a raportului ANI. Prin urmare, Cristian Resmeriţă nu mai are nici o cale ordinară de atac împotriva verdictului de conflict de interese dat de inspectorii de integritate.
Cristian Resmeriţă a fost găsit în conflict de interese de către ANI, pentru că în mandatul de deputat din perioada 2008-2012, l-a angajat la cabinetul de parlamentar din Vulcan pe fratele său, Lucian Resmeriţă. Funcţie pentru care, acesta din urmă a fost remunerat cu suma de 56.876 de lei. „Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de către Lucian Resmeriţă, fratele lui Cornel Resmeriţă, a fost de 56.876 lei (aprox. 12.640 Euro)”, se arată în comunicatul ANI. Conform ANI, Resmeriţă a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, articol care defineşte situaţia în care persoana care exercită o funcţie de demnitate publică se află în conflict de interese.
„Dacă mă pricepeam, nu greşeam”
În completarea comunicatului dat de ANI în 12 ianuarie 2015, privindu-l pe Resmeriţă, Agenţia mai arăta că a mai constatat existenţa conflictului de interese administrativ şi penal la alţi „22 foşti sau actuali parlamentari care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare”. În 10 situaţii de acest gen, instanţa a confirmat definitiv şi irevocabil constatările ANI, iar „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese (…) constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (…)”, se mai arată în comunicat. Tot aici se precizează că „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese (…) este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.
Contactat pentru a ne da un punct de vedere vizavi de hotărârea definitivă a ÎCCJ, Cristian Resmeriţă a afirmat că nu comentează acest fapt. Întrebat dacă se află în situaţia de a-şi pierde mandatul de senator, fiind vorba de o sancţiune la care ANI face referire în comunicatul menţionat, senatorul a spus că nu se pricepe la acest lucru, fiindcă dacă se pricepea, nu greşea.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
DNA a depus contestaţie faţă de achitarea fostului secretar al Consiliului Judeţean

Aşa cum a anunţat Laura Codruţa Kovesi (foto), şefa DNA, instituţia pe care o conduce a depus contestaţie la anulare...

Peste trei luni, deponeul ecologic de la Bârcea va putea funcţiona

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, a declarat, ieri, la finalul şedinţei, că instituţia pe care o conduce va înfiinţa...

Bulina neagră, 10.03.2017

Cornel Damon Lungan, fost viceprimar al municipiului Lupeni Pentru că în calitatea sa actuală, aceea de profesor de Matematică, este...

Închide