DJST amână topul, dar Raluca Haidu este sportiva anului

Ciprian Marinuţ

Prezentarea clasamentului sportivilor hunedoreni a fost pasată pentru anul viitor de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, care a „aruncat pisica” amânării în cârca cluburilor şi a ANST. Totuşi, pentru că sportivii merită să le fie aplaudate şi recunoscute succesele, Mesagerul Hunedorean îşi asumă prezentarea unui top neoficial al celor mai buni performeri ai anului 2012, în care lideră este gimnasta Raluca Haidu (foto).

S-a sucit şi a găsit explicaţii
Fără să cunoască foarte exact „alchimia complexă” a procesului de întocmire a clasamentului celor mai buni sportivi hunedoreni ai anului, Lorincz Szell, directorul DJST Hunedoara, declara, săptămâna trecută, că topul pentru 2012 va fi dat publicităţii săptămâna aceasta. Pus însă în gardă de „veteranii instituţiei” cu „dificultatea procesului”, oficialul DJST s-a sucit şi a afirmat, ieri, că publicarea topului este amânată, cel mai probabil, până la anul. Vina pentru această situaţie aparţine, în opinia directorului DJST, cluburilor din judeţ, care au întârziat, vezi doamne, raportările performanţelor, şi celor de la ANST Bucureşti, care nu au omolgat încă toate rezultatele. „Nu am primit încă rapoarte de la toate cluburile din judeţ, la termenul limită de 14 decembrie. Depindem de cei de la Bucureşti de la ANST cu omologarea şi validarea rezultatelor, iar acolo se petrec, acum, schimbări majore şi nu ştiu dacă vor reacţiona foarte prompt la solicitările noastre. Oricum, imediat ce va fi finalizat clasamentul, îl vom da publicităţii, pentru că nu-l ţin pentru mine… Însă cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla la anul”, a spus Lorincz Szell. Pentru toţi cei din familia sportului şi pentru cititorii avizaţi care ştiu „cu ce se mănâncă” întocmirea unui clasament, mai precizăm doar că în alte judeţe (Timiş, Cluj etc.), DJST-urile au oferit deja publicităţii clasamentele anuale ale celor mai buni sportivi.

Campioană europeană la C.E. Belgia 2012
Spre deosebire de instituţia statului care consumă bani pentru un astfel de clasament şi tărăgănează întocmirea şi publicarea lui, Mesagerul Hunedorean a aflat ierarhia sportivilor hunedoreni, dând doar câteva telefoane şi făcând unele cercetări în arhivă. Telefonic, am aflat că cluburile CNS CSS „Cetate” Deva, SCM Deva, CSS Hunedoara, CSS Petroşani şi CS Ghelari au raportat rezultatele la timp şi am obţinut chiar duplicate ale rapoartelor prin intermediul Internetului. Cum doar aceste cluburi punctează serios în topul sportivilor de la disciplinele olimpice, a fost relativ simplu să schiţăm un clasament al celor mai buni sportivi ai anului 2012.
Titlul de sportivă a anului 2012 îi revine, conform informaţiilor şi aprecierilor noastre, gimnastei Raluca Haidu, de la CNS CSS „Cetate” Deva. Atribuirea acestuia ar trebui să fie de necontestat, deoarece Haidu este singura sportivă din judeţ medaliată într-o competiţie majoră la nivel de senioare, gimnasta antrenată de Florin Cotuţiu fiind campioană europeană cu echipa României la C.E. Belgia 2012.
Şi celelalte două poziţii ale podiumului revin, după calculele noastre, tot gimnasticii. Pe locul doi este Andreea Munteanu, tot de la CNS CSS „Cetate” Deva, care are în palmares patru medalii la C.E. Belgia 2012, la nivel de junioare I. Munteanu s-a clasat pe locul trei la individual compus, a luat argint la bârnă şi medalii de bronz la sol şi cu echipa. Pe treapta trei a podiumului urcă, după aprecierile noastre, Ştefania Stănilă, medaliată cu argint la sărituri şi cu bronz cu echipa la aceleaşi Campionate Europene din Belgia.
În continuare, pe locurile patru şi cinci, considerăm că ar trebui să se afle două luptătoare junioare. Laura Gavriliuc (CSS Petroşani, 18 ani, categoria 67 kg, antrenor Gheorghe Răducu) este medaliată cu bronz la Campionatele Europene din Croaţia, a ocupat locul 12 la Campionatul Mondial de la Pattaya (Thailanda) şi deţine titlul naţional la nivel de senioare. Simona Pricob (CSS Hunedoara, categoria 51 kilograme, antrenor Emil Nicoară) are şi ea medalie de bronz la Campionatele Europene din Croaţia, s-a situat pe locul nouă la Campionatul Mondial de la Pattaya (Thailanda), dar e doar vicecampioană la nivel naţional, la categoria senioare.
Pe locul şase se situează, în opinia noastră, ultima sportivă care deţine medalie la nivel continental, şi anume, gimnasta junioară Miriam Aribăşoiu, de la CNS CSS „Cetate” Deva, clasată pe locul trei cu echipa la C.E. Belgia 2012.
Poziţia a şaptea îi revine, credem noi, singurei campioane balcanice din judeţ, respectiv atletei Claudia Maria Florea (17 ani, de la CS Ghelari, antrenor Emerson Toma), care a cucerit medalia de aur în proba de 800 de metri a Campionatelor Balcanice rezervate junioarelor II, desfăşurate în Serbia.
Pentru ultimele trei locuri ale topului, concurează trei judokani de la SCM Deva, un înotător de la CSS Hunedoara şi doi arcaşi de la SCM Deva. Alexandru Iacob a obţinut medalia de argint, iar Olga Rus şi Victoria Finţa au cucerit medalii de bronz la Campionatele Balcanice de judo ale juniorilor. Înotătorul Alexandru Bădeaţă (16 ani, CSS Hunedoara, antrenoare Anca Băjan) este medaliat cu bronz în proba de 400 de metri mixt la „Concursul ţărilor central europene”, desfăşurat în Slovacia. Arcaşul Răzvan Marcu are un loc întâi la o competiţie internaţională din Polonia, iar Luminiţa Boroş o clasare pe locul trei la „Cupa Europei de Est”. Evident, toţi sunt multimedaliaţi la nivel naţional, aşa că diferenţele dintre „scorurile” lor vor fi minime. Conform estimărilor noastre, Iacob ar fi de locul opt, Olga Rus, Victoria Finţa şi Alexandru Bădeaţă s-ar situa pe nouă, iar cei doi arcaşi ar ocupa poziţia a 10-a. Rămâne de văzut cât din acest top neoficial va coincide cu cel al DJST Hunedoara, însă dincolo de acest aspect, toţi aceşti sportivi menţionaţi merită aplauzele şi respectele noastre. Nu am făcut referiri la secţiunea disciplinelor neolimpice, deoarece acolo sunt multe performanţe, iar unele dintre ele chiar necesită omologare din partea ANST.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare