ActualitateFlash

Din nou percheziții în județul Hunedoara. Vizate, persoane care fac parte dintr-un grup infracțional organizat, specializat în contrabandă și spălare de bani. Percheziții și la Ilia, la un bar

Adriana Năstase
Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției de Investigare a Criminalității Eco­no­mice din Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Cen­trală, cu sprijinul Inspectoratului Gene­ral al Poliției de Frontieră, au efectuat ieri 33 de percheziții, în județele Suceava, Hunedoara, Maramureș, Teleorman Dolj și Timiș, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional or­ganizat, aderare la un grup infracțional organizat, contrabandă, contrabandă asimilată și spălare a banilor.

Ucrainieni implicați
Din cercetări a reieșit că, la finele anului 2022, pe teritoriul României, s-ar fi constituit un grup de criminalitate or­ga­nizată transfrontalieră, cu arie de acțiune și componență internațională, format din cetățeni ucraineni și români, specializat în activități de contrabandă și con­tra­bandă asimilată, respectiv introducere în țară, comercializare și transport a unor cantități importante de produse acci­za­bile (țigarete), atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Uniunii Europene. Țiga­re­tele achiziţionate din Ucraina și Repu­blica Moldova ar fi fost încărcate în auto­trenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul ex­tern al grupării (cetăţeni ucraineni), fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (bomboane, dulciuri etc.), iar, după in­tro­du­cerea în România, ar fi fost trans­por­tate către depozite intermediare (de­ținute de membrii grupării care s-ar fi ocupat de comercializarea țigaretelor), descărcate, reîncărcate în alte vehicule și transportate către alți clienți. Țigaretele ar fi fost introduse în România prin punc­te de trecere a frontierei din județele Suceava și Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor mărfuri legal trans­por­tate, destinate unor societăţi din România, fie în regim de tranzit către ţări din afara spaţiului comunitar. Segmentul intern al grupului infracțional, format din cetățeni români, ar fi avut ca principale atribuții identificarea și punerea la dis­poziție a unor spații necesare pentru trans­bordarea țigaretelor din auto­mar­fare și depozitarea lor temporară în con­diții de maximă securitate, precum și identificarea unor clienți cu posibilități de distribuție semnificativă.

La Ilia
În cursul investigațiilor, au fost realizate prinderi în flagrant delict și efectuate percheziții domiciliare, în urma cărora au fost confiscate aproximativ 10 milioane de țigarete provenite din contrabandă. Audierile au loc la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
În județ, surse din anchetă susțin că la Ilia, la un bar deținut de un anume Culă ar fi fost efectuate percheziții.

Această prezentare necesită JavaScript.