Actualitate

Protest la Penitenciarul Deva

Aproximativ 100 de angajaţi ai Peni­tenciarului Deva au protestat, ieri dimineaţa, în faţa sediului instituţiei, ne­mulţumiţi de lipsa personalului, nea­plicarea Legii salarizării unitare şi de faptul că drepturile personalului din penitenciare nu au fost actualizate.

Se acumulează de la o lună la alta
Sindicaliştii susţin că la Penitenciarul Deva lipsa personalului impune efec­tu­area de ore suplimentare neplătite, li­derii sindicali din cadrul instituţiei de de­tenţie apreciind că deficitul de personal de pază ar fi de circa 30 la sută.
„Numărul de ore lucrate maxim admis la Penitenciarul Deva este atins din data de 25 ale lunii, după care se recurge la ore suplimentare, însă acestea nu sunt plătite şi se acumulează de la o lună la alta. Deficitul de personal la Peniten­ci­a­rul Deva este de circa 30 la sută, iar vechiul stat de organizare nu mai este realist, ceea ce duce la vulnerabilităţi în sistem”, a declarat preşedintele Sindi­ca­tului Independent „Vulturul”, de la Penitenciarul Deva, Nicolae Grosu.

Din schimbul de noapte
Totodată, sindicaliştii au solicitat apli­ca­rea, în integralitate, a prevederilor Legii salarizării pentru sectorul de apă­rare, ordine publică şi siguranţă naţio­nală şi exceptarea penitenciarelor de la apli­carea principiilor din ceea ce au numit „Legea austerităţii”, apreciind că actul normativ va duce la disfunc­ţio­na­lităţi în sistem.
La protestul poliţiştilor de peniten­ci­a­re de la Deva au luat parte sindicalişti care au ieşit din schimbul de noapte, angajaţi aflaţi în timpul liber sau personal a cărui prezenţă nu a pus în pericol paza deţinuţilor. Aceasta a fost efectuată cu per­sonalul care a intrat în tura de dimi­neaţă, a menţionat liderul sindical.
Potrivit acestuia, seria protestelor din penitenciare va continua. (A.Năstase)