EvenimentFlash

Dezbatere cu iz de făină proteică la Băcia

bacia - dezbatere mediu (8)Sorina Popa
Magdalena Şerban

Ieri, la Băcia, s-a organizat dezbaterea publică în vederea acordării autorizaţiei integrate de mediu pentru fabrica de făină proteică din comună. Sătenii care au participat la dezbatere susţin că de la fabrica cu pricina vine un miros înţepător şi că nu se poate locui în aceste condiţii. Mai mult, ei au reclamat că există riscul ca  în apa din zonă să se infiltreze substanţe toxice. De la construcţia fabricii şi până în prezent, s-au efectuat aici probele tehnologice.
Monitorizate direct de Comisia Europeană
În aceste condiţii, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara va trebui să decidă acordarea sau nu a autorizaţiei integrate de mediu pentru investiţia de la Băcia. În acest sens, un expert agreat a prezentat ieri un studiu al investiţiei. Reclamaţiile publicului vor fi transmise expertului de către APM Hunedoara şi apoi se va lua o hotărâre. Potrivit directorului APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, lucrurile de acest gen sunt monitorizate direct de către Comisia Europeană. „Comisia Europeană a impus reguli pentru asemenea tehnologii, deci dacă sunt îndeplinite condiţiile, se va elibera autorizaţia necesară, dacă nu, nu. Noi verificăm dacă lucrurile constatate de expert în perioada probelor tehnologice de la fabrica din Băcia, corespund cu regulile impuse de C.E.”, a declarat Georgeta Barabaş. La fabrica de făină proteică din Băcia, este montat un filtru cu membrană de cocos, pentru reţinerea mirosurilor neplăcute, filtru unic în România.
„Este o fabrică foarte modernă şi nepoluantă”
„Din punctul meu de vedere, investiţia este una dintre cele mai moderne din România, cu toate măsurile de mediu care se impun: filtre, sistem de purificare a aerului. Pe vremea când eram consilier local, în urmă cu mai mulţi ani, am fost în Slovacia, unde am văzut o fabrică de acest gen, care funcţiona ireproşabil, chiar în mijlocul unui sat. Am convingerea că prin dotarea tehnică şi implementarea unui sistem de exigenţe, va funcţiona impecabil şi la noi”, a spus Nicolae Panţa, primarul comunei Băcia. Acesta a mai precizat că la fabrica de făină proteică lucrează 36 de persoane, dintre care 26 sunt localnici, iar impozitele unităţii economice ajută la echilibrarea bugetului local. „Suntem o unitate de producţie de făină proteică din resturi animaliere, şi nicidecum din cadavre, cum am auzit că se spune, ci din resturi. Nu există pericolul ca mirosul neplăcut să iasă din fabrică şi să-i deranjeze pe sătenii din Băcia”, a declarat Andrei Zegrean, admnistratorul societăţii Jav-Zegrean SRL, firma proprietară a acestei investiţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura