ActualitateFlash

Dezastru! Salariile mici din Învățământ atrag dascăli necalificați

Sindicaliștii din Învățământ au protestat, ieri, în fața sediului guvernului, nemul­țu­miți de salariile primite. La protest au participat aproximativ 1.000 de membri de sindicat. Delegația din județul nostru a fost condusă de Paul Rusu, președintele Sindicatului Învățământului Preuniver­si­tar din județul Hunedoara.

Lefuri de 2.300 de lei
Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura cate­go­rie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului ne­didactic se situează între 1.800-2.300 de lei, iar creșterea inflației (16.4 la sută în luna de­cembrie 2022), concomitent cu creș­te­rea prețurilor la produsele de bază și la uti­li­tăți au condus la creșterea gradului de sără­cire. În ceea ce privește salarizarea per­so­na­lului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice, susțin sindicaliștii.

Puțini tineri se fac dascăli
„Atragem atenția asupra unei situații în­grijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sis­temul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație re­vol­tă­toare: se constată o creștere a numărului de cadre didactice necalificate din unitățile de învățământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual. Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt re­mu­nerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă”, a spus liderul sindical Paul Rusu. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura