Dezastru pentru crescătorii de animale! Din cauza ploilor, nu şi-au asigurat stocul de furaje

Natalia Bumbac

Crescătorii de animale din judeţ sunt în mare dificultate. După două luni de vară nu au strâns aproape deloc furaje pentru iarnă. Asta, în condiţiile în care, în anii trecuţi, la sfârşitul lunii lui Cuptor, aveau deja întreg stocul de furaje asigurat. O situaţie care nu se ştie cum se va termina dacă ploile vor continua să cadă şi în ultima lună de vară.

„Am avea nevoie de uscătoare“
„Din cauza ploilor am reuşit să strângem doar 20 la sută din furajele necesare pentru iarnă. Anul trecut, pe vremea aceasta, aveam deja asigurat stocul de furaje necesar pentru întreaga iarnă. Avem tarlale de lucernă unde am făcut doar o coasă. Am tăiat un hectar de lucernă care a stat o lună pe pământ. E un an destul de greu pentru zootehnişti. Furaje există, însă nu le putem cosi, din cauza ploilor. Am discutat zilele trecute, la o întâlnire oficială, cu Tiberiu Ştef, consilierul ministrului Agriculturii pe zona montană, despre posibilitatea construirii unor uscătoare de nutreţuri. Vom mai discuta pe tema asta. În situaţia în care mă aflu eu, sunt toţi crescătorii de animale. Anul trecut în iulie aveam 5.000 de baloţi mici şi 50 de baloţi mari. Acum am 500 de baloţi mici şi circa 70 mari, furaje care nu ajung nici pe o lună de iarnă. Sper să se schimbe vremea. Altfel, va fi dezastru pentru noi, crescătorii de animale”, a declarat Pavel Iovăneasă (foto), crescător de ovine din judeţ. Acesta a mai spus că are în jur de 600 de capete de oi.
Din păcate, crescătorii de animale nu pot primi nici un sprijin din partea statului. Situaţia descrisă mai sus nu este încadrată la categoria calamităţilor naturale, atunci când fermierii pot beneficia de ajutoare guvernamentale. „Cunosc dificultăţile prin care trec crescătorii de animale. Chiar zilele acestea am primit un e-mail de la un fermier din Valea Jiului cu aceeaşi problemă. Dar nu avem cu ce să-i ajutăm. Nu există o încadrare legală a acestei situaţii, cum ar fi seceta sau inundaţiile”, a explicat Călin Marian, directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara.

One thought on “Dezastru pentru crescătorii de animale! Din cauza ploilor, nu şi-au asigurat stocul de furaje

  • 31 iulie 2018 la 21:34
    Legătură permanentă

    Asa ca urmeaza cresterea spectaculoasa a preturilor la animale si produse de origine animala! Pt a-si recupera pierderile!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.