Actualitate

Devenii vor plăti mai puţin la termoficare

Anamaria Nedelcoff

Datoriile locuitorilor din Deva ale căror locuinţe – aproximativ 7.000 de apartamente – sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare se ridică la suma de 6.775.000 de lei, în timp ce creanţa totală din prezent a şcolilor din municipiul Deva însumează 61.000 de lei. În cazul unităţilor de învăţământ, Termocentrala Mintia a încasat 4.183.244 de lei, întrucât tocmai s-a realizat o compensare prin intermediul Primăriei Deva.
Directorul general al Electrocentrale Deva, Costel Alic, a precizat că se doreşte rebranşarea consumatorilor din Deva, printr-un program de contorizare individuală, al cărui efect ar urma să fie diminuarea cheltuielilor pentru realizarea încălzirii şi a apei calde de consum. În cadrul acestui sistem, locuitorii ar urma să plătească mai puţin decât dacă prin utilizarea centralelor termice de apartament pe gaz metan.
„Proiectul are ca scop determinarea locuitorilor municipiului Deva să revină la sistemul centralizat de termoficare. Sunt discuţii avansate pentru reluarea parteneriatului dintre SC Electrocentrale Deva SA – furnizorul de agent termic, Primăria Deva şi asociaţiile de proprietari, astfel încât efortul financiar al proprietarilor de apartamente pentru montarea noilor reţele să fie diminuat.
Astfel, Primăria Deva va suporta costurile de contorizare individuală, urmând ca banii să fie recuperaţi de la beneficiarii lucrărilor, în rate, prin asociaţiile de proprietari. Valoarea investiţiei se ridică la suma de aproximativ 1.500 de lei pentru un apartament. Au
fost şi cazuri când proprietarii au vrut să evite circuitul administrativ, preferând să suporte cheltuielile”, precizează inginerul Florin Alba, din cadrul Serviciului Termoficare al Electrocentrale Deva. Reprezentanţii Termocentralei Mintia mai susţin că unul dintre avantajele imediate ale sistemului este acela că beneficiarul poate opta între cele două variante de încălzire, pe gaz metan sau energie termică, ultima fiind contorizată la nivelul fiecărui apartament.
„Astfel, consumul este măsurat individual, fără să mai fie repartizate cantităţi de căldură de către asociaţiile de proprietari pentru suprafeţele radiante comune. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că pentru apa caldă de consum, circuitul de recirculare este extins până la nivelul fiecărui apartament, astfel încât consumatorii vor beneficia aproape instantaneu de apă caldă, nemaifiind obligaţi să aştepte, după deschiderea robinetului, minute în şir, până vine apa caldă”, explică reprezentantul termocentralei.

One thought on “Devenii vor plăti mai puţin la termoficare

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura