„Deva medievală“, la prima ediţie

18 aprilie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Magdalena Şerban

A doua zi de Paşti, cei care au ales să viziteze Cetatea Devei au fost întâmpinaţi cu un adevărat spectacol, ce a inclus demonstraţii de lupte medievale, dansuri, muzică, iniţiere în tainele cavalereşti, teatru şi multe alte surprize. Sub genericul „Deva Medievală”, Primăria Municipiului Deva în parteneriat cu Serviciul Public Administrare Cetate au organizat o incursiune în timp, rescriind, preţ de câteva ore bune, ceea ce istoria a certificat.
Acţiunea a debutat în Piaţa Unirii cu o paradă medievală şi a continuat apoi sus, în Cetate. Au fost prezente nouă trupe de reconstruire a evenimentelor istorice – Ordinul Cavalerilor din Carpaţi, Asociaţia Culturală “Nomen Est Omen” (Bucureşti), Ordinul Cavalerilor Lup (Tg. Mureş), Scutierii din Muhlbach (Sebeş), Garda de Mureş, Stegarii de Mureş, Frăţia Lupilor Draw, Lupii de Foc (Târgu Mureş) şi Teatrul Scena. S-a dovedit o manifestare de amploare la care au luat parte nu doar hunedoreni, ci şi turişti veniţi din alte zone ale ţării, pe care organizatorii o consideră premergătoare marelui festival ce se va desfăşura în vară.
„Ne dorim ca evenimentul să devină unul de tradiţie. Scopul nostru este acela de a promova potenţialul turistic al urbei şi implicit al judeţului. Pe lângă susţinerea dezvoltării activităţilor comerciale (cafenele, restaurante, pensiuni, hoteluri etc.), vrem ca oraşului să-i fie adusă o plusvaloare, prin promovare. Trebuie să se ajungă la un nivel turistic care să determine lumea să ne viziteze. Urmează ca în cadrul festivalului pe care îl pregătim pentru vară să evolueze mult mai multe trupe medievale, se vor face mai multe gărzi, vom pune la dispoziţia publicului obiecte meşteşugăreşti, mâncare tradiţională şi o serie întreagă de spectacole ce se vor întinde pe o perioadă de trei zile”, a precizat Alin Suciu, directorul Serviciului Public Administrare Cetate Deva.
Potrivit acestuia, entitatea mai are în gestionare Centrul de Informare Turistică şi telecabina, iar mai nou, au trecut sub tutela sa conacul Acaţiu Barcsay din Bârcea Mică şi Turnul străvechii biserici ortodoxe a Devei, situat în perimetrul cimitirului de pe strada Mihai Eminescu, obiective care zac uitate de vremuri, dar care vor fi restaurate şi readuse la lumină.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Hunedorenii specialişti în IT pot găsi un loc de muncă bine plătit

Specialiştii IT din judeţul nostru  au posibilitatea ca la finalul unei zile de testare a abilităţilor şi cunoştinţelor de programare...

Un pensionar din Hunedoara şi-a recuperat banii uitaţi în bancomat. O poliţistă locală isteaţă şi cinstită!

Un hunedorean de 67 de ani care a uitat să ridice banii din fanta unui bancomat, amplasat pe peretele exterior...

Penalizări pentru întârzierile la plata obligaţiilor fiscale către bugetul local

Mai mult de jumătate dintre deveni, dar şi firmele care activează în municipiul Deva şi-au achitat obligaţiile fiscale către bugetul...

Închide