Actualitate

Deţinuţii de la Bârcea Mare fac canapele pentru Italia

03 Fabrica mobila penitenciar (4)Loredana Goangă

Dacă de mai bine de 10 ani, deţinuţii de la Penitenciarul Bârcea Mare cos pantofi pentru o renumită firmă din Germania, mai nou, aceştia au început să asambleze canapele pentru o firmă din Italia. Pentru început, beneficiarul a contractat un număr mai mic de condamnaţi, însă nu este exclus ca pe viitor să lucreze din ce în ce mai mulţi.
Demersurile, pentru ca în puşcăria din judeţul nostru să se producă şi canapele, au început încă de anul trecut, însă abia de la 1 februarie a. c. s-a putut începe munca efectivă. Potrivit inspectorului principal de penitenciare, Florin Berar, purtătorul de cuvânt al închisorii, societăţii respective i s-a atribuit o hală din curtea penitenciarului, cu obligaţia de a o amenaja pentru acest gen de muncă. Totodată, italienii plătesc atât chirie, cât şi remunerarea celor 10 deţinuţi angajaţi. Dacă pentru moment se asamblează numai elementele de cadru, în viitor, se doreşte mărirea efectivului de persoane care să muncescă aici, dar şi desfăşurarea unor noi tipuri de activităţi, precum tapiţarea şi finalizarea canapelelor.
Toţi cei 10 deţinuţi care muncesc în hala italienilor nu numai că îşi primesc salariu, dar sunt şi recompensaţi, iar pedeapsa le scade. Astfel, pentru o zi muncită, aceştia primesc un credit care la final va duce la recompensare – spre exemplu, ridicarea unei sancţiuni disciplinare, iar pentru patru zile muncite, se consideră cinci executate.
Închişi pentru omor, doi dintre condamnaţii selectaţi să muncească la canapele speră ca atunci când vor fi liberi să îşi găsească un loc de muncă în domeniu şi să fie acceptaţi de societate. Marcel G. are 39 de ani şi de nouă ani se află după gratii. Acesta spune că nu a mai lucrat în domeniu şi nici nu are calificare în acest sens, dar vrea să înveţe cât mai bine ceea ce face, şi de ce nu, atunci când va fi liber, să se angajeze pentru a-şi putea întreţine soţia şi copilul. Acelaşi lucru l-a spus şi Cristian P., de 32 de ani, închis tot pentru omor calificat în 2003.
În prezent, la Bârcea Mare există opt puncte de lucru pentru deţinuţi, dintre care unul în interior şi restul în exterior, în total, lucrând aproximativ 180 de persoane lipsite de libertate. Chiar dacă este un penitenciar mic, acesta reuşeşte să se menţină pe primele locuri pe ţară la veniturile încasate din contractele semnate cu diferiţi beneficiari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura