Comunitate

Deși timpurile sunt anevoioase, Orăștioara de Sus a bifat un prim trimestru bun

Magdalena Șerban

Administrația publică din Orăștioara de Sus se numără printre cele care au decis să nu majoreze dările locale, mer­gând pe principiul că oamenii în­tâm­pină oricum dificultăți materiale și orice sumă suplimentară nu face alt­ceva decât să le îngreuneze povara fi­nan­ciară. S-a aplicat la grila de im­po­zi­tare, conform legii, rata inflației de anul trecut, care a fost de 5,1 la sută, dar cam atât. Astăzi este ultima zi când cetățenii care achită integral im­po­zitul aferent anului curent mai pot beneficia de reducerea de zece la sută.

Le mulțumește și le dă vești bune
„Așa cum anul trecut, la final, îi rugam să nu rămână cu restanțe la bugetul de stat, acum consider că e de bun simț să le mulțumesc acelora care în primul trimestru din 2023 au achitat obligațiile fiscale. Sunt conștient că vremurile nu sunt tocmai ușoare și vreau să-i asigur că aprecierile mele sunt și mai mari, ținând cont de context. Efortul lor a fost răsplătit cu o bonificație de zece pro­cente, încurajându-le astfel prom­p­ti­tudinea de a plăti integral pentru 2023. Vreau să menționez că stăm foarte bine cu încasările de taxe locale și pen­tru 2022, chiar și în condițiile scum­pirilor pe care toți le resimțim. Nu avem o visterie bogată, nu se poate spune că banii care ajung la buget sunt mulți, în comparație cu alte comune, dar îi mulțumim lui Dumnezeu că sunt și atâția, pe ei bazându-ne pentru a efec­tua studii de fezabilitate, absolut ne­ce­sare în demararea unor noi investiții. Nu ne putem mișca ascendent pe palierul modernizărilor dacă nu accesăm și câștigăm bani pe diverse axe de fi­nan­țare. Ceea ce se adună din încasări în mod sigur nu poate acoperi lucrări de an­vergură și ne încercăm norocul pe orice filieră apare, fie că e guver­na­men­tală, fie că e una europeană. În paralel, trebuie asigurată continuitatea în
buna funcționare”, a spus primarul din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu (foto). Edilul, care recent a semnat două contracte de finanțare prin Planul Național de Redresare și Re­ziliență (PNRR) pentru piste de bi­ci­clete menite să pună în valoare pe­ri­metrele turistice extrem de ofertante ale comunei, respectiv sistem per­for­mant de monitorizare video, speră să vină cu noutăți îmbucurătoare, cât de curând, și legat de Fondurile de Mediu pen­tru care autoritatea publică a apli­cat prin AFM.