ActualitateFlash

Deşi s-au băgat în ultimii ani în ele sute de milioane de lei. Aproape un sfert din drumurile judeţene se prezintă ca acum un secol

02 drum pamantOana Mihnea

Nu de puţine ori, administraţia judeţeană a alocat sume importante de bani către drumurile judeţene, pentru întreţinere sau modernizare. Chiar şi aşa, la ora actuală, câteva sute de kilometri de drumuri din categoria celor judeţene se prezintă la fel ca acum 100 de ani.

Sute de kilometri neasfaltaţi
Conform situaţiei actuale privind starea de viabilitate a drumurilor noastre judeţene, publicată pe site-ul Consiliului Judeţean Hunedoara, putem spune că ne mândrim cu aproape 500 de kilometri modernizaţi în ultima perioadă şi cam tot atâţia lăsaţi de izbelişte. În total, avem 1.305 kilometri de drumuri judeţene. Raportul întocmit la începutul acestui an arată că 484 de kilometri sunt modernizaţi, adică au asfalt, rigole, podeţe şi pereţi de susţinere. De cealaltă parte, la categoria IBU (cu îmbrăcăminte uşoară asfaltică) se încadrează 413 kilometri de drumuri judeţene, însemnând sectoare rutiere doar cu două straturi de asfalt şi acostamente. Până aici putem spune că stăm acceptabil la capitolul infrastructură. Totuşi, mai sunt 272 de kilometri de drumuri judeţene pietruite şi încă 136 kilometri drumuri… de pământ. În aceste două categorii se încadrează sectoare din DJ 706 B, DJ 706 D, DJ 708 D şi DJ 761 B. Drumurile nu sunt impracticabile, se poate circula, însă în condiţii dificile.

Mai există o speranţă
Şeful administraţiei judeţene spune că reabilitarea drumurilor constituie o prioritate, însă resursele financiare limitate pun anumite piedici. „Un kilometru de asfalt costă aproximativ un milion de euro iar pentru întreţinere costurile ajung până la un milion de lei. Este foarte dificil să ne descurcăm cu banii pe care îi avem, nevoile noastre sunt foarte mari în raport cu finanţările. Din cauza aceasta ajungem să neglijăm anumite zone. Este vorba despre sectoare situate în zone mai puţin popu-
late, unde traficul este mai redus. Mai bine facem mai puţin şi bine decât mult şi prost, pentru că aşa ajungem să cheltuim mult mai mulţi bani ca să reparăm ce se strică. Pentru anul acesta am avea nevoie de minimum 36 de milioane lei pentru întreţinerea drumurilor, dar probabil vom reuşi să alocăm în jur de 16 milioane lei. Între drumurile cu probleme pe care intenţionăm în acest an să le asfaltăm se află şi cele din comuna Bunila şi Lelese“, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura