Descoperire importantă la Sarmizegetusa Regia!

1 septembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

 

    Ieri, a fost, din nou, Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia. Un motiv în plus pentru turişti să treacă pragul cetăţii dacice din Munţii Orăştiei. Cu această ocazie a fostprezentat rezultatul cercetărilor din acest an.
Consiliul Judeţean Hunedoara finanţează de trei ani încoace cercetările arheologice de la Sarmizegetusa Regia, susţine Sorin Vasilescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, coordonatorul activităţii de aici. Zeci de arheologi au săpat mai bine de o lună de zile la cetatea dacică.
Descoperirile sunt impresionante, deci munca specialiştilor, finanţată de Consiliul Judeţean, este răsplătită. De data asta a fost scos la suprafaţă un templu. ”Din anul 1966 nu a mai fost descoperit un templu la Sarmizegetusa Regia. Este foarte important ce se întâmplă aici. Este vorba de un edificiu mare, un templu, cu cel puţin 12 coloane care se întind pe cinci rânduri, deci vreo 60 de coloane”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreşedinte al CJ Hunedoara.
„Suntem în al treilea an de săpături în acest loc şi au fost găsite urmele unui edificiu de talie monumentală, căruia încercăm să-i identificăm structura şi mai ales funcţionalitatea. Ceea ce putem să spunem la ora aceasta este că a fost un edificiu foarte important în epoca dacică”, a spus profesorul universitar Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai, coordonatorul cercetărilor arheologice.
„Anul acesta, Consiliul Judeţean a finanţat cu 130.000 de lei săpăturile de la Sarmizegetusa Regia. Este mult mai mult, faţă de banii pe care îi dădea până în urmă cu trei ani, Ministerul Culturii, 20-30.000 de lei pe an. Ne apropiem, în această lună, de numărul de turişti pe care i-am înregistrat anul trecut la Sarmizegetusa Regia, adică 60.000. Numărul vizitatorilor creşte de la an la an, aici, ceea ce ne bucură foarte mult. Eforturile noastre duc la rezultate spectaculoase”, a adăugat Sorin Vasilescu, vicepreşedintele CJ Hunedoara.
Sarmizegetusa Regia este singura cetate dacică din Munţii Orăştiei aflată în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Conducerea instituţiei a cerut, în repetate rânduri, să preia în administrare şi celelalte cetăţi dacice.(Sorina Popa)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Microbuzele şcolare, verificate de poliţişti

Acţiunea derulată de Serviciului Rutier al IPJ Hunedoara urmăreşte ca înainte de începerea anului şcolar, vehiculele de transport copii să...

Anunţ finanţe, 02.09.2019

Orăştioara de Sus: trei acţiuni în două zile

În ultimii ani, comuna Orăştioara de Sus a devenit un nucleu al acţiunilor culturale, sportive şi de divertisment. Nici vineri...

Închide