Comunitate

Deschidere majoră pentru Universitatea din Petroșani

Magdalena Șerban

Recent, Guvernul a semnat un me­morandum de înțelegere cu EIT InnoEnergy, parte a Institutului Euro­pean de Inovare și Tehnologie, cu sco­pul accelerării implicării României în lanțul valoric european al bateriilor.
Astfel, prin intermediul mai multor ini­țiative coordonate de agenția euro­peană, circa 20.000 de persoane ar urma să fie calificate sau recalificate în industria bateriilor pentru mașinile elec­trice, în următorii 4 ani. Universita­tea din Petroșani va juca un rol im­por­tant în această nișă, conducerea insti­tuției de învățământ superior dorind să acrediteze un master în domeniul ener­getic.

Specialiștii viitorului
,, Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) – un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric euro­pean al bateriilor – va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe re­giu­nile care beneficiază de Fondul European pentru o Tranziție Justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma par­te­neriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi pro­grame de licență și masterat pentru stu­denți. În vederea acoperirii defici­tu­lui de competențe existente la ora actuală pe acest segment, vom pregăti specialiștii de care are nevoie nu numai țara noastră, ci întreaga Uniunea Euro­peană, fiind la mare căutare profesio­niștii, adică acei oameni competitivi oriunde vor profesa, indiferent dacă va fi la nivel local, național sau internațio­nal. Vom dori să facem aceste spe­cia­lizări în asa fel încât studenții noștri să parcurgă măcar un an într-o altă uni­versitate europeană care va fi spe­cia­lizată în construcția și producerea ba­teriilor din industria auto. Totodată, în ce ne privește, avantajul este unul evi­dent dacă dacă ne gândim și la ceea ce înseamnă Fond European și ITI, deo­a­rece Memorandumul de Înțelegere va promova, de asemenea, utilizarea plat­formei de investiții în afaceri, o plat­formă unică pentru principalele părți interesate de accelerarea proiectelor în domeniul bateriilor”, a apreciat rec­torul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin (foto), prezent la în­trunirea de la București, în cadrul căreia Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a semnat la Palatul Victoria, alături de ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru și Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, Memorandumul de Înțelegere cu EIT InnoEnergy pen­tru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru formarea, recalificarea și perfecționarea talentelor, cu scopul de a atinge obiectivele europene si naționale în ceea ce privește clima și dezvoltarea economiei circulare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.