Deschidere majoră pentru Universitatea din Petroșani
Magdalena Șerban
Recent, Guvernul a semnat un memorandum de înțelegere cu EIT InnoEnergy, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie, cu scopul accelerării implicării României în lanțul valoric european al bateriilor.
Astfel, prin intermediul mai multor inițiative coordonate de agenția europeană, circa 20.000 de persoane ar urma să fie calificate sau recalificate în industria bateriilor pentru mașinile electrice, în următorii 4 ani. Universitatea din Petroșani va juca un rol important în această nișă, conducerea instituției de învățământ superior dorind să acrediteze un master în domeniul energetic.
Specialiștii viitorului
,, Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) – un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor – va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o Tranziție Justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți. În vederea acoperirii deficitului de competențe existente la ora actuală pe acest segment, vom pregăti specialiștii de care are nevoie nu numai țara noastră, ci întreaga Uniunea Europeană, fiind la mare căutare profesioniștii, adică acei oameni competitivi oriunde vor profesa, indiferent dacă va fi la nivel local, național sau internațional. Vom dori să facem aceste specializări în asa fel încât studenții noștri să parcurgă măcar un an într-o altă universitate europeană care va fi specializată în construcția și producerea bateriilor din industria auto. Totodată, în ce ne privește, avantajul este unul evident dacă dacă ne gândim și la ceea ce înseamnă Fond European și ITI, deoarece Memorandumul de Înțelegere va promova, de asemenea, utilizarea platformei de investiții în afaceri, o platformă unică pentru principalele părți interesate de accelerarea proiectelor în domeniul bateriilor”, a apreciat rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin (foto), prezent la întrunirea de la București, în cadrul căreia Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a semnat la Palatul Victoria, alături de ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru și Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, Memorandumul de Înțelegere cu EIT InnoEnergy pentru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru formarea, recalificarea și perfecționarea talentelor, cu scopul de a atinge obiectivele europene si naționale în ceea ce privește clima și dezvoltarea economiei circulare.