Deputatul Sorin Marica şi scenariul negru pentru bugetari

Magdalena Şerban

Deputatul hunedorean Sorin Marica (foto) speră ca 2021 să nu vină cu o şi mai mare adâncire a situaţiei de criză în care deja ne aflăm. Asta, în contextul în care declaraţia unui oficial BNR pare să-i pregătească pe români pentru o lovitură de proporţii.
Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, afirma despre solu­ţiile pentru scăderea cheltuielilor din 2021 cum că săptămâna de lucru ar trebui redusă la patru zile pentru bugetari, concomitent cu reducerea cu 20 de procente a salariului. „Potrivit domniei sale, statul trebuie ca, începând de anul viitor, să reducă deficitul bugetar, care ar rămâne deosebit de ridicat, aşa că e nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli. Consi­de­rentul e că nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat. Astfel, dumnealui indica eventuale posibile soluţii precum re­ducerea programului de lucru al bugetarilor cu o cincime, respectiv reducerea cores­pun­ză­toare a salariilor. De asemenea, angajările ar trebui să fie cvasi-îngheţate de la anul. Prin urmare, cred că retrăim scenariul din 2009, atunci când au urmat în 2010 tăieri de salarii şi austeritate pentru români. La acea vreme, la recomandarea celor de la Banca Naţională, salariile au fost tăiate cu 25 la sută, de către Boc şi Băsescu. Acum vine un alt oficial al BNR, pe acelaşi scenariu, şi aruncă cu buz­duganul în spatele românilor: tăieri de salarii cu 20 la sută. Iar acest lucru nu e tot. Orice economist raţional ştie că mai ales în context de criză, consolidarea bugetară nu se face pe seama cheltuielilor bugetare, pentru că efectul ar fi nociv pentru economie, ci se face pe seama veniturilor bugetare. Adică nu tai cheltuieli, ci măreşti gradul de colectare a veniturilor. Din păcate, programul de guver­nare al PNL nu prevede niciun fel de măsură în acest sens. Trist. Foarte trist dacă nu se schimbă maca­zul “, a declarat Sorin Marica, deputat de Hunedoara, membru al PRO România.
Potrivit parlamentarului, această ieşire la rampă pare a fi o strategie de comunicare înainte de ceva rău, fiind pregătit terenul unei austerităţi pe care guvernanţii vor să o pună în aplicare din 2021.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare